Σέρβος Απόστρατος: Απειλή για τη Σερβία ο υπό διαμόρφωση στρατός του Κοσσυφοπεδίου



Φεβρουάριος 8, 2012.

Βελιγράδι.

Ο πρώην Διευθυντής του Στρατιωτικού Οργανισμού για την Ασφάλεια, ο απόστρατος στρατηγός,  Μομίρ Στογιάνοβιτς, δήλωσε ότι μετά  την μετατροπή της Δύναμης Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου σε  Ένοπλες Δυνάμεις, αυτές θα παρέχουν  υλικοτεχνική υποστήριξη σε αυτονομιστικά στοιχεία στη Νότιο Σερβία, την πΓΔΜ και στο Μαυροβούνιο.


Ο Στογιάνοβιτς πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει  στην κρατική υπόσταση του Κοσσυφοπεδίου  μέσα στα σημερινά του όρια και αναφέρθηκε στα σχέδια της Μεγάλης Αλβανίας που θα περιλαμβάνει τμήματα των Σκοπίων και του Μαυροβουνίου.

Όπως είπε, οι μελλοντικές Ένοπλες Δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου, θα υποστηρίξουν  τους συμπατριώτες μαχητές στις χώρες αυτές.

Αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις  του διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, που περιέχονται στην έκθεση που κατέθεσε στο Κογκρέσο,  η οποία αναφέρει την πιθανή μετεξέλιξη της Δύναμης Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου σε Ένοπλες Δυνάμεις μέχρι τον Ιούνιο του 2013.

Ο πρώην επικεφαλής των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών, δήλωσε, ακόμη, ότι  σε αυτό το στάδιο του μετασχηματισμού  της Δύναμης Ασφαλείας του Κοσσόβου σε ένοπλες δυνάμεις  δεν αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της Σερβίας, αλλά αυτό σίγουρα θα συμβεί στο μέλλον, διότι οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου δεν αρκούνται στα σημερινά  σύνορα τους.

Επιπρόσθετα,  ο στρατηγός εν αποστρατεία Ninoslav Krstic, ο οποίος ήταν  πρώην διοικητής  των ενωμένων δυνάμεων στο νότιο τμήμα της Σερβίας, δήλωσε ότι δεν απειλείται προς το παρόν η Σερβία, αλλά ότι «πρέπει να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και τις αλλαγές , ώστε και η Σερβία να διαμορφώσει τη δική της πολιτική».

« Ο μετασχηματισμός των δυνάμεων ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου σε  ένοπλες δυνάμεις, επιδιώκεται από την Αμερική, για να το καταστήσει ανεξάρτητο και αυτόνομο κράτος, το οποίο θα έχει το δικό του στρατό, όπως κάθε ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Γνωρίζουμε ότι το Κοσσυφοπέδιο προσανατολίζεται  στην ευρω-ατλαντική ενσωμάτωση. Αυτή η πορεία θα του εξασφαλίσει την ασφάλεια του  ανεξάρτητου κράτους του Κοσόβου», είπε ο Κρέστιτς.

--