Σκόπια: Οι Αλβανοί καταγγέλλουν τον υπουργό Υγείας για μεροληψία στην αλβανική γλώσσα



Φεβρουάριος  18, 2012.

Σκόπια.

Ο υπουργός  Υγείας, Νίκολα Τοντόροφ, απέρριψε το αίτημα των Αλβανών, να γράφονται στα αλβανικά οι ιατρικές συνταγές και οι φαρμακευτικές οδηγίες.


Το ζήτημα αυτό έγινε γνωστό στα αλβανικά ΜΜΕ – γράφει το δημοσίευμα- όταν ο υφυπουργός Υγείας ο οποίος είναι το αλβανικού κόμματος DUI, είχε δηλώσει πριν από μία ημέρα ότι θα επιτραπεί η αναγραφή των φαρμάκων στην αλβανική γλώσσα.

«Είχαμε σήμερα το πρωί την ευκαιρία να συναντηθούμε και να συζητήσουμε το ζήτημα  αυτό. Στη χώρα μας, σε γενικές γραμμές, έχουμε τη Συμφωνία της Οχρίδας, η οποία περιλαμβάνεται στο Σύνταγμα και καθορίζει με νόμο τη χρήση των γλωσσών. Δεν υπάρχει κάποια νομική βάση που να καθορίζει  τη ρύθμιση σε αυτόν τον τομέα και δεν υπάρχει κανένα στοιχείο νομικό που να το επιτρέπει», δήλωσε ο Τοντόροφ, σχολιάζοντας την πρόταση για τη χρήση της αλβανικής γλώσσας σε συνταγές και ιατρική καθοδήγηση.

Πάντως, είπε, ότι ίσως πρέπει να γίνουν βελτιώσεις στον τομέα αυτόν, γιατί μεγάλος αριθμός πολιτών που χρησιμοποιούν τις ιατρικές υπηρεσίες επικοινωνούν με άλλες γλώσσες, εκτός της σλαβικής.
--