Το Κοσσυφοπέδιο κατά της σερβικής υποψηφιότητας



Φεβρουάριος 19, 2012. Β92

Βελιγράδι.

 Ο υπουργός Εσωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς, δήλωσε ότι, η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου απέστειλε επιστολή σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία ορίζει ότι δεν εγκρίνει την υποψηφιότητα της Σερβίας για ένταξη στην ΕΕ.


Η Σερβία κατηγορήθηκε για την αποτυχία του διαλόγου, σύμφωνα με την επιστολή που εστάλη από την Πρίστινα προς την ΕΕ, η οποία, εκ νέου, στο τέλος του Φεβρουαρίου, ενδέχεται, να αποφασίσει για την υποψηφιότητα της Σερβίας.

Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του Βελιγραδίου, Μπόρκο Στεφάνοβιτς  δήλωσε ότι τόσο η Σερβία όσο και οι Βρυξέλλες, ισχυρίζονται ότι δεν γνωρίζουν τίποτε για αυτήν την επιστολή της Πρίστινας.

«Η επιστολή αυτή υπογραμμίζει ότι υπήρξε μόνον περιορισμένη πρόοδος στο διάλογο και δείχνει έλλειψη ουσιαστικού διαλόγου για την εφαρμογή της επίτευξης συμφωνίας σε εκκρεμή θέματα’, δήλωσε ο Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Σε σχέση με το Κοσσυφοπέδιο, καλεί τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να έχουν  την πραγματικότητα αυτή κατά νου, ιδιαίτερα στην απόφασή τους για ένταξη της Σερβίας στα τέλη Φεβρουαρίου, αναφέρει η επιστολή προς τις χώρες της ΕΕ, πρόσθεσε ο Ντάτσιτς.

Η σερβική κυβέρνηση θα πρέπει να καταδικάσει αυτή την πράξη της Πρίστινας, επειδή- σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών- με τον τρόπο αυτόν η Σερβία βρίσκεται σε μειονεκτική θέση.

«Η αποστολή της παρούσας επιστολής και το αίτημα της Πρίστινας με αυτήν, δείχνει ότι, σαφώς, οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου για το διάλογο, έχουν ως μόνη επιλογή, την άσκηση πίεσης προς το Βελιγράδι και δεν θέλουν να συμβιβαστούν», είπε ο Ντάτσιτς.


--