Η TAP ξεκινά θαλάσσια μελέτη στην Αλβανία



Φεβρουάριος 24, 2012.

Μετά την επιλογή του έργου της TAP (Trans-Adriatic Pipeline- υπεραδριατικός αγωγός) από την BP, για την διαμετακόμιση του φυσικού αερίου από το Αζεμπαϊτζάν προς την Ευρώπη, έχουν ξεκινήσει οι πρώτες μελέτες σχετικά με τη νοτιοδυτική ακτή της Αλβανίας, έως τα βόρεια της πόλης της Αυλώνας, σύμφωνα με δημόσια δήλωση  των επικεφαλής του  αγωγού φυσικού αερίου. Η μελέτη αυτή περιλαμβάνει τη συλλογή δειγμάτων του εδάφους και της θάλασσας κοντά στις αλβανικές ακτές κατά μήκος της προγραμματισμένης πορείας του αγωγού.



Η έρευνα της θαλάσσιας περιοχής γίνεται βάσει του  σχεδιασμού  της εταιρείας TAP με την υποστήριξη του υπεργολάβου DAppolonia,  του ιταλικού  ηγέτη στον τομέα της τεχνολογίας.
Σύμφωνα με τον διευθυντή της TAP για την Αλβανία, Albert Haak, η λεπτομερής ανάλυση της θάλασσας είναι απαραίτητη για την TAP, προκειμένου να καθοριστεί  η σωστή πορεία και το βάθος του αγωγού αλλά και να προωθηθεί κατάλληλα το έργο της μηχανικής του αγωγού.
Η εταιρεία TAP θα πραγματοποιήσει μια παρόμοια μελέτη της θάλασσας στην Αδριατική Θάλασσα στην Ιταλία, στο San Foca.
 Ο Υπεραδριατικόςαγωγός είναι ένα από τα έργα του Νοτίου Διαδρόμου του Φυσικού Αερίου, έχει σχεδιαστεί να μεταφέρει φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας μέσω Ελλάδας και Αλβανίας στη νότια Ιταλία και κατόπιν στη Δυτική Ευρώπη.

Το αέριο το οποίο θα παραχθεί σε συμπυκνωμένη μορφή στο Αζερμπαϊτζάν από την κοινοπραξία Shah Deniz, θεωρείται ως η κύρια πηγή για την TAP.

Πρόσφατα η κοινοπραξία Shah Deniz  δημιούργησε την TAP η οποία έχει ως προτεραιότητα εξαγωγή του φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν στην Ιταλία.

Μέτοχοι στην TAP είναι η ελβετική EGL με 42,5%, η νορβηγική Statoil με 42,5% και η E.ON Rughrgas της Γερμανίας με 15%.

Το συνολικό μήκος του αγωγού είναι περίπου 800 χιλιόμετρα. Η αρχική χωρητικότητα του αγωγού θα είναι στα 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως με δυνατότητα επέκτασης έως τα 20 δις. κυβικά μέτρα ετησίως.
--


* Σημείωση Βαλκανικού Περισκόπιου: Λεπτομερέστερα από την ίδια την εταιρεία TAP