Σκόπια: Κοινή δήλωση θρησκευτικών κοινοτήτων για τις εθνοτικές εντάσεις



Μάρτιος 16, 2012.

Οι εκπρόσωποι της Ορθόδοξης Εκκλησίας των Σκοπίων, της Ισλαμικής Θρησκευτικής Κοινότητας και της Κοινότητας Μπεκτασί, προέβησαν από κοινού, σε έκκληση προς όλα τα πολιτικά κόμματα να σταματήσουν τις εθνοτικές εντάσεις και τη βία στη χώρα.


«Οι θρησκευτικές κοινότητες και οι ηγέτες τους προτρέπουν σε όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα να κοιτάξουν να βρουν τα σημεία που διαιρούν την ενότητα μεταξύ των μελών της σλαβικής κοινότητας  και της αλβανικής κοινότητας αλλά και των άλλων εθνικοτήτων, ώστε να μην επαναληφθούν τα εθνοτικά γεγονότα που έλαβαν χώρα πρόσφατα».

Αυτή είναι οι κοινή στάση των ανώτερων εκπροσώπων των Ορθοδόξων, των Ισλαμιστών και της κοινότητας Μπεκτασί,  μετά από συζήτηση που έγινε με αφορμή τα πρόσφατα βίαια επεισόδια στο κράτος των Σκοπίων, η οποία συζήτηση είχε θέμα « Ο ρόλος των θρησκευτικών ηγετών στην οικοδόμηση του διαπολιτισμικού διαλόγου», που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο Shtulit του Τέτοβο.

«Η κατάσταση πρέπει να ηρεμήσει. Υπάρχουν όργανα στο χώρο που μπορούν να ρυθμίσουν αυτά τα πράγματα και πρέπει να εντείνουν το διάλογο και την κατανόηση μεταξύ των κοινοτήτων», είπε ο πατέρας Ιγκόρ Καλπακόφσκι, από την Ορθόδοξη Εκκλησία των Σκοπίων.
--