Η Γιούλα Τιμοσένκο ενδέχεται να μεταφερθεί στη Γερμανία για θεραπεία



Μάρτιος 16, 2012.

Κίεβο.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έδωσε εντολή στην Ουκρανία να αφήσει την πρώην πρωθυπουργό, Γιούλα Τιμοσένκο, από τη φυλακή για νοσοκομειακή περίθαλψη στη Γερμανία, ανακοίνωσε σήμερα ο δικηγόρος της, Σεργκέι Βλασένκο.


Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είναι δεσμευτικές για τα κράτη που έχουν επικυρώσει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Η γιατρός της φυλακής, Τατάνια Ντεμτσένκο, είπε ότι η Τιμοσένκο θα προσπαθήσει να θεραπευτεί στο Κέντρο Αθλητισμού και Αθληιατρικής στο Βερολίνο παρουσία του εποπτικού εισαγγελέα από την έναρξη της θεραπείας, όταν αποφασίσει η ίδια να το πράξει.

Σε ελέγχους στους οποίους προέβησαν οι Γερμανοί γιατροί, διαπίστωσαν ότι η Τιμοσένκο έχει σταθερό και έντονο πόνο στο κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης και απαιτείται μια πολύπλοκη  εξειδικευμένη θεραπεία και όχι, φυσικά, στη φυλακή.

Ο εκπρόσωπος της φυλακής, Ιγκόρ Αντρούσκο είπε ότι προσφέρονται στην Τιμοσένκο θεραπείες, μασάζ και άλλες ιατρικές θεραπείες στη φυλακή αλλά εκείνη αρνείται.

Η 51χρονη πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας και σημερινή ηγέτης του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης στην χώρα, βρίσκεται στην φυλακή από το 2011, αφού καταδικάστηκε σε επτά χρόνια φυλάκιση για κατάχρηση εξουσίας και διαφθορά κατά την υπογραφή των συμφωνιών του φυσικού αερίου με τη Ρωσία και προκάλεσε, σύμφωνα με το δικαστήριο, ζημιά στο κράτος.
--