«Οι περισσότεροι Αμερικανοί τάσσονται υπέρ της επίθεσης στο Ιράν»



Μάρτιος 14, 2012.

Οι περισσότεροι Αμερικανοί υποστηρίζουν μια αμερικανική δράση κατά του Ιράν, εάν υπάρχουν αποδείξεις, ότι η Τεχεράνη προσπαθεί πραγματικά να δημιουργήσει ένα πυρηνικό όπλο, ακόμη και εάν η επίθεση θα έχει ως αποτέλεσμα  την αύξηση της τιμής της βενζίνης, σύμφωνα με το Ρόιτερς.


Τα στοιχεία προκύπτουν από το Reuters σε συνεργασία  με την παγκόσμια εταιρεία ερευνών Ipsos S.A, όπου το 56% των Αμερικανών υποστηρίζει στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράν, ενώ κατά της επίθεσης τάσσεται το 39 τοις εκατό.

Θα ήταν πιο βολικό στους Αμερικανούς,  αν πραγματοποιούσε μια στρατιωτική δράση το Ισραήλ, μια τέτοια ιδέα υποστηρίζεται από το 62 τοις εκατό των ερωτηθέντων.

Η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα είναι πολύ προσεκτική στην πρόθεσή της για μια ενδεχόμενη επίθεση  στο Ιράν, αφού μέχρι στιγμής έχει το πλεονέκτημα των κυρώσεων και της διπλωματικής πίεσης προς την Τεχεράνη, η οποία δεν έχει ψυχρές σχέσεις με το Ισραήλ.

Ωστόσο ο Ομπάμα έχει αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες επαναλάβει , ότι δεν αποκλείεται η στρατιωτική δράση, εάν το Ιράν δεν εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Οι Αμερικανοί είναι κάπως διστακτικοί αν η επίθεση οδηγήσει σε άλμα των τιμών των καυσίμων, αλλά παρόλο αυτό το ενδεχόμενο υποστηρίζει  (με 53%) την επίθεση, ενώ αυτοί που έχουν αντίθετη θέση καλύπτουν το 42%.

Η τιμή του πετρελαίου και των προϊόντων του από την αρχή του έτους με την επιδείνωση της κατάστασης στον Περσικό Κόλπο,  έχει συνεχή άνοδο στις ΗΠΑ και ένα γαλόνι βενζίνης κοστίζει σήμερα κατά μέσο όρο περίπου, 3,78 δολάρια, που είναι κατά μισό δολάριο ακριβότερο από το νέο έτος.
--
Tanjug