Το 1981: «Η Ελλάδα είχε αποσύρει την υποστήριξή της στην Τουρκία!»



Απρίλιος 10, 2012.

Δημοσίευμα του CNN Türk

Η Ελλάδα  είχε αποσύρει την υποστήριξή της  για την Τουρκία σε επιστολή που στάλθηκε  το 1981 στις ΗΠΑ και στην Βρετανία, σύμφωνα με τα Βρετανικά Αρχεία τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα.


Η βρετανική κυβέρνηση μετά παρέλευση 30 ετών, έδωσε στη δημοσιότητα  διπλωματικά έγγραφα τα οποία αναφέρονται στο 1981 (και αφορούν τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις).

Συγκεκριμένα, σε ένα έγγραφο με ημερομηνία 6 Νοεμβρίου 1981, αναφέρεται ότι όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία στην Ελλάδα, ο Ανδρέας Παπανδρέου ζήτησε από το ΝΑΤΟ και τη Μεγάλη Βρετανία να σταματήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.

 Ο Παπανδρέου είχε στείλει επιστολή στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ronald Reagan.

Σύμφωνα με το βρετανικό διπλωματικό έγγραφο, ο Παπανδρέου  είχε εκφράσει την θέση να αποχωρήσει από ΝΑΤΟ, ή τουλάχιστον από το στρατιωτικό σκέλος του,  ζητώντας  να ασκήσουν πίεση προς την Τουρκία στα ζητήματα της Κύπρου και του Αιγαίου. Δήλωσε μάλιστα ότι αν δεν γινόταν αυτό θα σκεφτόταν την αποχώρηση της χώρας από τη Συμμαχία.

Σημειώνεται- γράφει το τούρκικο δημοσίευμα - ότι εξαιτίας της Κύπρου το 1974, οι ελληνο-τουρκικές σχέσεις είχαν επιδεινωθεί καθ’ όλη τη δεκαετία του 1980 και η κατάσταση μεταξύ των δύο χωρών ήταν τεταμένη.

Όταν ο Παπανδρέου ανέλαβε το 1981 την πρωθυπουργία στην Ελλάδα, συνεχίζει το δημοσίευμα,  προσπάθησε να βρει λύσεις στα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών και να αρχίσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις για την Κύπρο, ζητώντας συγχρόνως την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων.

Ο Παπανδρέου ζήτησε την κατοχύρωση της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας και προειδοποίησε ότι  ενδέχεται να κλείσουν οι αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα, με τη δικαιολογία ότι η χώρα έχει μια πραγματική απειλή από την Τουρκία και όχι από τις χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας και την ΕΣΣΔ, όπως υποστήριξε, αναφέρει το τουρκικό CNN Türk.

--