Σκόπια: Συστράτευση του πολιτικού εκφασισμού με το θρησκευτικό εκφασισμό



Γράφει ο Γιώργος Εχέδωρος

Παρακολουθώ τα δημοσιεύματα των σκοπιανών μέσων ενημέρωσης για  το «θαύμα» που έγινε σε εκκλησία της πόλης των Σκοπίων  - ξέχωρα από το θαύμα στην Ελλάδα,  της σύλληψης του Τσοχατζόπουλου, την ημέρα της προκήρυξης  των εκλογών-  και αναλογίζομαι πως ο φασισμός έχει εισχωρήσει σε όλες τις κοινωνικές δομές και σε αυτό το κρατίδιο των Βαλκανίων.


Δεν θα ασχοληθούμε με την εκφασισμένη ελληνική πραγματικότητα,  αλλά με αυτήν των Σκοπίων, που μέσα σε είκοσι χρόνια ‘μετακομμουνιστικής περιόδου’ ενέπεσε στον αντίπερα φασισμό της δημιουργίας ενός πλασματικού κράτους, φτιασίδι των  όμορων βαλκανικών.

Έτσι λοιπόν, σήμερα ο Μητροπολίτης  Βαρδαριωτών Αγαθάγγελος έβγαλε λόγο και είπε:

«Είμαστε τώρα στην Μεγάλη εβδομάδα, ημέρες της Σαρακοστής και έγινε αυτό το θαύμα [να αυτοκαθαριστεί ( να φαίνεται λαμπερό δηλαδή)  το επίχρυσο περίβλημα του Αγίου Δημητρίου και των συν αυτώ]  σε εκκλησία των Σκοπίων. Και αυτό έγινε πριν σταυρώσουν το Χριστό. Αυτό είναι ένα μήνυμα για να γίνει  στην πλατεία των Σκοπίων  ένα νέος ναός της Εκκλησίας  που θα αποτελέσει κάστρο της  Εκκλησίας μας. Ο θεός θέλει με το θαύμα αυτό να σώσει  τον μακεδονικό λαό που αναγράφεται στην Αγία Γραφή και μας καλεί να μετανοήσουμε», δήλωσε ο Μητροπολίτης Αγαθάγγελος.

(Σημειώνουμε τις αντιδράσεις που είχαν προκληθεί με την πρόθεση ανέγερσης αυτού του ναού από τους μουσουλμάνους Αλβανούς κατοίκους της πόλης των Σκοπίων)

Εμείς ρωτούμε:

Μήπως ο Αγαθάγγελος και συν αυτώ Σλάβοι, πρέπει να μετανοήσουν για το ενορχηστρωμένο  ψεύδος,  για ένα μακεδονικό έθνος που δεν υπήρξε ποτέ στην αρχαιότητα,  αφού οι Μακεδόνες ήταν μέρος του  Ελλήνων. 

Μήπως οι Σλάβοι, που ποτέ δεν κατάλαβαν και δεν  γνώρισαν τους Έλληνες παρά μόνο, απολίτιστοι όντες, κατέστρεψαν ότι όρθιο υπήρχε  και τώρα μόνο βλέποντας  τα ερείπια τα οποία οι πρόγονοί τους  προκάλεσαν,  αναζητούν με φθόνο και  με άμετρη ιδιοποίηση το χαμένο ελληνικό κλέος;  

Μήπως πρέπει να μετανοήσουν για την καταστροφή  των Στόβων,  της Δοβήρου, του Αστραίου,  της Ηράκλειας,  του Ιώρου, της Μορρύλου, της Ευρωπού  και τόσων άλλων πόλεων;

Μήπως πρέπει να δουν το ‘Θαύμα’ της εκκλησίας τους ως συγχώρεση και μετάνοια προς τους  Έλληνες για  τη καταστροφή και τον όλεθρο που προκάλεσαν ερχόμενοι από τις ρωσικές στέπες;

Μήπως πρέπει να ζητήσουν συγχώρεση και μετάνοια από το λαό που τους έδωσε θρησκεία και γραφή και ανάγνωση;

Ο εμποτισμός όλων των υπηκόων του σκοπιανού κρατιδίου με το «μακεδονικό έθνος» και την «μακεδονική συνείδηση» ο οποίος γίνεται με τον αθλητισμό, το πολιτικό σύστημα και τη  συστράτευση των θρησκευτικών ηγετών,  αποτελούν έκφραση ενός σύγχρονου εκφασισμού της κοινωνίας.

Όταν η αντιπολίτευση των Σκοπίων μιλά για ολοκληρωτικό καθεστώς  στο κράτος τους, αυτά ακριβώς εννοεί.

Το παράδοξο είναι η ανοχή που υπάρχει  από τα γειτονικά κράτη αλλά και την λεγόμενη «διεθνή έννομη τάξη».

Και η σκέψη μας δεν πάει αλλού από το ότι αυτή η κατάσταση μια καθορισμένη σκοπιμότητα εξυπηρετεί.

Η δική μας η θέση θα παίξει, όμως, καθοριστικό ρόλο.
--