Σερβικά επικριτικά σχόλια για την επίσκεψη του Αλβανού προέδρου στα Σκόπια



Απρίλιος 22, 2012.

Επικριτικά  σχόλια παρουσιάστηκαν στα σερβικά ΜΜΕ, μετά την επίσκεψη του προέδρου της Αλβανίας, Μπαμίρ Τόπι, στα Σκόπια, γράφει το αλβανικό πόρταλ του Τέτοβο.


Στους Σέρβους ‘πείραξε’ ιδιαίτερα η έκκληση του προέδρου Τόπι προς τα μέσα ενημέρωσης «να απομονώσουν εσκεμμένα μηνύματα που κρύβουν εθνικιστικό υπόβαθρο, ιδιαίτερα εκείνα τα οποία προέρχονται από τη Σερβία», αναφέρει η εφημερίδα «Λάιμ» (αλβανική) των Σκοπίων στην ηλεκτρονική της έκδοση.

Επιπρόσθετα η εφημερίδα του Βελιγραδίου «Νόβοστι» διαπιστώνει ότι η πΓΔΜ ως χώρα των «παγωμένων συγκρούσεων» βρίσκεται μπροστά από πιθανούς κινδύνους. 

Το δημοσίευμα ενέχει ειρωνική διάθεση μετά την έκκληση των αλβανικών πολιτικών δυνάμεων στα Βαλκάνια για ηρεμία, μετά την ένταση που προέκυψε από την πενταπλή δολοφονία στα περίχωρα των Σκοπίων.

«Μετά τη φραστική ‘βοήθεια’ του Χασίμ Θάτσι, έγινε η επίσκεψη του προέδρου της Αλβανίας, Μπαμίρ Τόπι που δηλώνει ότι η χώρα του  δίνει την ισχυρή υποστήριξή της για τη σταθερότητα στο κράτος των Σκοπίων», γράφει η εφημερίδα.

Ο καθηγητής στο τμήμα πολιτικών επιστημών του Βελιγραδίου Ντράγκαν Σιμεόνοβιτς, εκτιμά ότι η δήλωση του προέδρου Τόπι έχει έρθει σε μια ευαίσθητη χρονική στιγμή για τη Σερβία. Εκτιμά, ακόμη, ότι η δήλωση αυτή, ίσως, αποτελεί αντανάκλαση της κατάστασης των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο.

Σύμφωνα με τον  Σέρβο στρατιωτικό αναλυτή, Αλεξαντάρ Ράντιτς, τα Σκόπια  αποτελούν μια μόνιμη ‘ωρολογιακή βόμβα’ λόγω της ευαίσθητης ισορροπίας της εθνικής ισότητας των κοινοτήτων, που στην ουσία αυτή αποτελεί μια φάρσα.

Ο ίδιος σημειώνει ότι  σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα αυτή η «παγωμένη σύγκρουση» μεταξύ των δύο κοινοτήτων των Σκοπίων, θα μπορούσε να αποτελέσει  πηγή μιας πιθανής σύγκρουσης στην περιοχή.

Ο Ράντιτς αναφέρει ότι το σπίρτο για το άναμμα της πυριτιδαποθήκης της σύγκρουσης, βρίσκεται στα χέρια των Αλβανών και ότι ως «ομάδες κινδύνου» δεν είναι τα Τίρανα, αλλά η περιοχή των Σκοπίων και η νότιος Σερβία.

«Το κέντρο της ιδέας της Μεγάλης Αλβανίας, εδώ και πολύ καιρό έχει μετακινηθεί από την Αλβανία και η τοπική εξουσία βλέπει ως συμφέρουσα  την διατήρηση της σταθερότητας», είπε ο Ράντιτς.

Η εφημερίδα σχολιάζει και τη δήλωση του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, ο οποίος καταδίκασε την πενταπλή δολοφονία στα Σκόπια, τονίζοντας ότι τέτοιου είδους περιστατικά δεν μπορεί να είναι αιτία για συγκρούσεις.

Η σερβική εφημερίδα δίδει, επίσης,  έμφαση στη θέση του πρωθυπουργού της Αλβανίας ότι είναι σεβαστά τα υπάρχοντα σύνορα στην περιοχή.
--