Τουρκία: Έρευνα σε δεκάδες σπίτια απόστρατων



«Ο Ερντογάν θα επικαλεστεί την  παράγραφο 5 του ΝΑΤΟ για τη Συρία»

Απρίλιος 12, 2012.

Άγκυρα.

 Η τουρκική αστυνομία ερεύνησε τα σπίτια δεκάδων αποστρατευμένων αξιωματικών του τουρκικού στρατού, στα πλαίσια έρευνας και πρόληψης για την ασφάλεια του κράτους.


Οι απόστρατοι που ελέγχθηκαν κατηγορούνται για άσκηση πίεσης στην φιλο-ισλαμική κυβέρνηση του Ερντογάν, πιέζοντας τον πρωθυπουργό σε παραίτηση  με την κατηγορία ότι προσπάθησε να  αυξήσει  την παρουσία του Ισλάμ και το μουσουλμανισμό παραμερίζοντας την κοσμικότητα  της χώρας, γράφει σήμερα η εβραϊκή εφημερίδα «Γέντιοτ Αχρονοτ».

Στο μεταξύ ο Τούρκος πρωθυπουργός, σήμερα, δήλωσε ότι ενδέχεται η Τουρκία να αναφερθεί στο άρθρο 5 της  Συνθήκης του ΝΑΤΟ για την προστασία των συνόρων της με την Συρία, μετά τις επιθέσεις Σύριων στρατιωτών στο τουρκικό έδαφος, όπου διαμένουν Σύριοι πρόσφυγες.

«Το ΝΑΤΟ έχει την ευθύνη να προστατεύσει τα τουρκο-συριακά σύνορα», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομάδα δημοσιογράφων, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κίνα.
 Η παράγραφος 5 της Συνθήκης αναφέρει ότι η επίθεση εναντίον ενός μέλους της Συμμαχίας πρέπει να θεωρείται ως επίθεση σε όλα τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ.

Επιπρόσθετα, όπως δημοσίευσε το Ρόιτερς δύο Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν σε μάχες που ξέσπασαν με αντάρτες του Εργατικού Κουρδικού Κόμματος (PKK) στα σύνορα με το Ιράκ.
Οι μάχες άρχισαν αργά την Τετάρτη κοντά στην πόλη της Ουλούντερε. Στην περιοχή έχουν αποσταλεί στρατιωτικές ενισχύσεις. Μέχρι στιγμής δεν αναφέρθηκαν για νεκρούς  Κούρδους αντάρτες.

Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, ομάδα ακτιβιστών του PKK διέσχισαν τα σύνορα από βάση που διαθέτουν στο βόρειο Ιράκ και σχεδίαζαν επιθέσεις σε τουρκικές πόλεις.


--
Агенция "Фокус"