Ρώσος ‘κατάσκοπος’ αθωώθηκε στην Ουκρανία



Μάιος 18, 2012.

Δικαστήριο της Σεβαστούπολης στην Ουκρανία, αθώωσε έναν Ρώσο εργολάβο αμυντικών υλικών που κατηγορείτο για κατασκοπεία και παρέμεινε επί 2,5 χρόνια στη φυλακή για την αγορά  υλικών από εξοπλισμό παλιών σοβιετικών πολεμικών πλοίων.


Η απόφαση του δικαστηρίου ανακοινώθηκε αργά την Πέμπτη, σύμφωνα με την ομάδα υπεράσπισης.

Ο 53χρονος Artur Stepanyants είχε συλληφθεί από τις ουκρανικές αρχές το 2010 για την αγορά ναυτικού εξοπλισμού σοβιετικής κατασκευής με σκοπό να χρησιμοποιηθούν για ανταλλακτικά  στα πλοία του ρωσικού στόλου στη Σεβαστούπολη.

Σύμφωνα με έγγραφα που κυκλοφόρησαν κατά τη διάρκεια της δίκης, ο πωλητής του εξοπλισμού ήταν πληροφοριοδότης των τοπικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο Stepanyants- ο οποίος συνελήφθη κατά τη διάρκεια της θητείας του Ουκρανού Προέδρου Βίκτορ Γιούσενκο /Viktor Yushchenkο, που είχε τεταμένες σχέσεις με τη Ρωσία- είχε κατηγορηθεί για κατασκοπεία εναντίον της Ουκρανίας με την αιτιολογία ότι ο εξοπλισμός που αγόρασε είχε απόρρητα υλικά.

Η ομάδα υπεράσπισης του κατηγορουμένου που αποτελούνταν από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, δήλωσε ότι ο εξοπλισμός που παρήχθη κατά τη διάρκεια της σοβιετικής περιόδου δεν είχε κανένα ενδιαφέρον για τη Ρωσία.

Ο Στεπάνιαντς δήλωσε στην εφημερίδα «The Moscow Times» από το τηλέφωνο του σπιτιού του στην Αγία Πετρούπολη ότι οι Ουκρανοί εισαγγελείς έχουν 15 ημέρες για να εφεσιβάλουν την απόφαση.

Το γραφείο του εισαγγελέα της Σεβαστούπολης δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων «Unian Ukraina» ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση.


--
The Moscow Times