Οι Γκορανίτες και οι Βόσνιοι στο Κοσσυφοπέδιο παίρνουν βουλγαρικά διαβατήρια



Μάιος 17, 2012.

Στο αίτημα, πολλών πολιτών του Κοσσυφοπεδίου, να αποκτήσουν Σερβικό ή Σκοπιανό διαβατήριο, τώρα παρουσιάστηκε ένας σοβαρός ‘ανταγωνιστής’: το βουλγαρικό διαβατήριο!


Με την έκδοση του εγγράφου αυτού οι πολίτες πιστεύουν ότι θα βρουν ευκαιρίες για να εργαστούν  σε οποιαδήποτε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αναφέρει το γερμανικό ραδιόφωνο Deutsche Welle.

Οι Γκορανίτες (Gorani) και οι Βόσνιοι από την πόλη Πρίζρεν έχουν σχηματίσει μια  Βουλγαρική Ένωση, παρόλο που αυτή η ομάδα δεν υπάρχει στα επίσημα στοιχεία των αρχών  του Κοσσυφοπεδίου.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι η Ένωση αυτή συνεστήθη πριν από δύο μήνες,  παρουσία των εκπροσώπων της βουλγαρικής πρεσβείας στην Πρίστινα και αναφέρεται ως Σύλλογος για τους Βουλγάρους εκτός Βουλγαρίας  με  έδρα την πόλη Πρίζρεν.

«Αν και επίσημα δεν γίνεται παραδεκτό, εντούτοις εξ ονόματος της Ένωσης αυτής συγκεντρώνονται έγραφα, κυρίως από το δήμο της Δράγας και με συνοπτικές διαδικασίες λαμβάνεται η βουλγαρική υπηκοότητα και το βουλγαρικό διαβατήριο», ανέφερε το γερμανικό ραδιόφωνο.

Ο πρώην υπουργός Υγείας του Κοσσυφοπεδίου, Sadiq Idrizi, θεωρεί  ότι τα βουλγαρικά διαβατήρια θεωρούνται ως ‘λύση για τα οικονομικά προβλήματα των πολιτών’.

«Οι πολίτες δεν είναι ικανοποιημένοι, πια, από τα σκοπιανά και τα σερβικά διαβατήρια, διότι το βουλγαρικό ζυγίζει περισσότερο στην Ευρώπη, όπου μπορούν να βρουν εργασία μέσα σε ένα μήνα ή σε ένα σχετικά μικρό χρονικό διάστημα» δήλωσε ο Ίντριζι.

Η χρονική διαδικασία για την απόκτηση βουλγαρικού διαβατηρίου  μειώθηκε από τα πέντε χρόνια σε ένα έτος, εφ’ όσον αποκτήσουν την βουλγαρική υπηκοότητα και πληρώσουν για αυτό χίλια ευρώ.
--