Βάρνα: Συνάντηση πρωθυπουργών Βουλγαρίας Τουρκίας και Κατάρ



Μάιος 18, 2012.

Τριμερής συνάντηση υψηλού επιπέδου πραγματοποιήθηκε στη Βάρνα της Βουλγαρίας.
Την συνάντηση άνοιξε το πρωθυπουργός της χώρας, Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και ιδιαίτερα τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Ο Μπορίσοφ ανέφερε ότι συζήτησαν για έργα υποδομής που πρέπει να υλοποιηθούν μεταξύ των τριών χωρών, καθώς και την κατάσταση στη Συρία.

Ο Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε ότι το Κατάρ είναι μια πολύ σημαντική χώρα για την Βουλγαρία για την ανάπτυξη έργων. Αναφερόμενος στην Τουρκία  είπε ότι η Βουλγαρία έχει πολύ καλή εθνοτική και θρησκευτική ανοχή και αυτό την ενώνει με την γειτονική χώρα. «Όταν έχουμε συμφωνήσει να επενδυθούν δισεκατομμύρια λίρες είναι σημαντικό να έχουμε μια εθνική σταθερότητα στην περιοχή», τόνισε ο Μπορίσοφ.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός συζήτησε με τους ομολόγους του από την Τουρκία και το Κατάρ για την κατασκευή τμημάτων του οδικού δικτύου της Βάρνας, του Μπουργκάς και άλλων τμημάτων που δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί και συζητούνται.

Ανέφερε ακόμη ότι την επόμενη εβδομάδα θα δημιουργήσει μια τεχνική επιτροπή σχετικά με την κατασκευή μεγάλων έργων υποδομών μεταφοράς, όπως είναι η οδός Ρούσε –Σβίλενγκραντ και άλλοι. Η επιτροπή θα εξετάσει κατά πόσο τα έργα μπορούν να γίνουν κερδοφόρα.

Υπεγράφη συμφωνία μεταξύ των τριών χωρών για συνεργασία στα έργα υποδομής στη Βουλγαρία.

Οι τρεις πρωθυπουργοί συζήτησαν τις εξελίξεις στη Συρία, ένα θέμα το οποίο, μάλλον, ήταν το κύριο θέμα της τριμερούς συνάντησης – Βουλγαρίας, Τουρκίας, Κατάρ- στην οικία «Evksinograd» στη Βάρνα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα και να επιλυθεί οριστικά το θέμα της Συρίας και να γίνει μια ανοιχτή χώρα.

«Οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τη χώρα από τα όπλα του Άσαντ», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν και πρόσθεσε ότι  η αποστολή παρατηρητών δεν είναι επαρκής και θα έπρεπε με απόφαση του ΟΗΕ να αποσταλούν 1.000, 2.000 ή 3.000 παρατηρητές.
--
Агенция "Фокус"