«Η Βουλγαρία δεν είναι Δούρειος ίππος της Ρωσίας στην Ευρώπη»…



Μάιος 20, 2012.

Σικάγο.

Η Βουλγαρία δεν αποτελεί Δούρειο Ίππο της Ρωσίας στην Ευρώπη, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόζεν Πλεβνέλιεφ  στη βουλγαρική κοινότητα στο Σικάγο.


Κατά την Πέμπτη ημέρα της επίσημης επίσκεψης του, ο Βούλγαρος πρόεδρος επισκέφθηκε τον χώρο του Βοτανικού Κήπου στο Σικάγο όπου συναντήθηκε με τη μεγαλύτερη βουλγαρική κοινότητα στη χώρα.

Η αίθουσα ήταν γεμάτη από συμπατριώτες του , οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν πάει με τα παιδιά τους.

Χαρακτηριστική ήταν η ερώτηση του Βουλγάρου, Ρούσεβ, που επί πενήντα χρόνια ζει στις ΗΠΑ,  για τις πολιτικές και εμπορικές σχέσεις της Βουλγαρίας με τη Ρωσία.
«Ακούμε ότι ο Μπόικο Μπορίσοφ επισκέπτεται συχνά τη ρωσική πρεσβεία», είπε ο Ρούσεφ.

«Ειλικρινά να σας πω, δεν γνωρίζω αν ο πρωθυπουργός πηγαίνει στη Ρωσική Πρεσβεία. Να είστε όμως βέβαιοι ότι ο πρωθυπουργός  της Βουλγαρίας εργάζεται για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και ενεργεί για το σκοπό αυτό δημιουργώντας στρατηγικές εταιρικές σχέσεις με πολλές χώρες- με την Αμερική και για όχι με τη Ρωσία με την οποία έχουμε μακρά σχέση και η οποία πολιτικά έχει αλλάξει», απάντησε ο πρόεδρος.

Τόνισε ότι «η Βουλγαρία δεν είναι Δούρειος  Ίππος της Ρωσίας στην Ευρώπη».

Αυτή η δήλωση του Προέδρου προκάλεσε ισχυρά χειροκροτήματα στην αίθουσα του Βοτανικού Κήπου στο Σικάγο και ο Πλεβνέλιεφ θα προσθέσει:

«Η Βουλγαρία αποτελεί, μάλλον, μια γέφυρα συνεργασίας μεταξύ της Ευρώπης και της Ρωσίας, σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να αποκλίνουμε από τη ευρωπαϊκή θέση στο θέμα αυτό», είπε ο Βούλγαρος πρόεδρος.
--