Η Σκοπιανή αποστολή στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ



Μάιος 18, 2012.

Η Σκοπιανή αντιπροσωπεία ταξιδεύει στην αμερικανική πόλη Σικάγο, όπου στις 20 και 21 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ.


Επικεφαλής της αντιπροσωπείας είναι ο πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ίβανοφ, που τον συνοδεύουν  οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Φατμίρ Μπεσίμι και Νίκολα Πόποσκι, ο επικεφαλής της αποστολής στο ΝΑΤΟ Μάρτιν Τρενέβσκι και ο πρέσβης στις Ηνωμένες Πολιτείες, Ζόραν Γιολέφσκι.

Στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής, η σκοπιανή αντιπροσωπεία θα παραστεί στη συνεδρίαση που έχει προγραμματιστεί για τα μέλη του ΝΑΤΟ και των χωρών που συμμετέχουν στην αποστολή ISAF στο Αφγανιστάν, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 21 Μαΐου, όπου ο Ίβανοφ θα εκφωνήσει ομιλία κατά τη συνεδρίαση αυτή.

Την ίδια μέρα προβλέπεται χωριστή συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο με τα Σκόπια, Μαυροβούνιο, Βοσνία/Ερζεγοβίνη και Γεωργία με τις χώρες του ΝΑΤΟ.

Εννοείται ότι τα μέλη της σκοπιανής αντιπροσωπείας θα έχουν  πολυάριθμες συναντήσεις με εκπροσώπους των κρατών μελών του ΝΑΤΟ.

Της Συνόδου αυτής προηγήθηκε έντονη διπλωματία του κράτους μας-γράφει το σκοπιανό κείμενο.

Ανώτατοι αξιωματούχοι πραγματοποίησαν πολυάριθμες συναντήσεις με εκπροσώπους των Ηνωμένων Πολιτειών, Γερμανίας, Βρετανίας, Τουρκίας, Σλοβενίας, Ουγγαρίας, Ιταλίας και άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ με στόχο να αναδείξουν τη σημασία ένταξης της FYROM στο ΝΑΤΟ.

Ο Σκοπιανός πρόεδρος κ. Ίβανοφ και ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, απέστειλαν επιστολές προς τους ομολόγους τους στα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ στις οποίες ζητούσαν την αποδοχή και την υποστήριξη των Σκοπίων, ώστε να τεθεί στην ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής του Σικάγου.

Οι βουλευτές στο Σκοπιανό  Κοινοβούλιο ψήφισαν δήλωση επαναβεβαίωσης της υλοποίησης  του στρατηγικού στόχου για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.
Σε όλα αυτά έγινε γνωστό ότι με την αρχή της «ανοικτής θύρας του ΝΑΤΟ» αναμένονταν πρόσκληση για τη συμμαχία αφού η χώρα πληροί όλα τα κριτήρια και τις απαιτήσεις για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ.

Η χώρα παραμένει προσηλωμένη σε συνεχή ρυθμό μεταρρύθμισης και της στήριξής της στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις ώστε να εξασφαλιστεί η παγκόσμια ειρήνη και δημοκρατία.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, η Σύνοδος Κορυφής του Σικάγου θα είναι αφιερωμένη στην επέκταση της Συμμαχίας. Οι συζητήσεις θα εστιαστούν, κυρίως, σε τρία θέματα: Τη δέσμευση  για την αποστολή της Συμμαχία στο Αφγανιστάν, την ανάπτυξη της ‘έξυπνης άμυνας’ που θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ου αιώνα και την ενίσχυση του ΝΑΤΟ με δίκτυο συνεργατών σε όλον τον κόσμο.

Στο Σικάγο από τους  ηγέτες των 28 κρατών μελών, θα τεθούν επί τάπητος και προτάσεις για ρεαλιστική επίτευξη των στόχων της Συμμαχίας ώστε να διασφαλιστεί ότι στο Αφγανιστάν ποτέ ξανά δεν θα γίνει η βάση της παγκόσμιας τρομοκρατίας.
Επίσης θα συζητηθούν  και οι πιέσεις στους προϋπολογισμούς στην Άμυνα στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη, γράφει η σκοπιανή Ούτρινσκι Βέσνικ.

--