Σκόπια-Δημοσκόπηση: «Αν δεν ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ να γίνουν νέες εκλογές»…



Μάιος 15, 2012.

Σε έρευνα που διενήργησε  το Κέντρο Έρευνας και Ανάλυσης (ЦИА) των Σκοπίων από τις 20 έως τις 25 Μαρτίου βασισμένη σε δείγμα 1360 ατόμων και δημοσιεύεται σήμερα δείχνει ότι  οι πολίτες του κράτους των Σκοπίων επιθυμούν να ενταχθεί η χώρα του στο ΝΑΤΟ, αλλά δεν πιστεύει ότι η χώρα θα ενταχθεί στη σύνοδο Κορυφής του Σικάγου.


Η δημοσκόπηση διεξήχθη κατά το χρόνο που στα μέσα ενημέρωσης αναφερότανε στις δηλώσεις του πρέσβη των ΗΠΑ στα Σκόπια, ότι αν δεν λυθεί το ζήτημα της ονομασίας δεν πρόκειται να ενταχθεί η χώρα στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.


Στην ερώτηση αν πιστεύουν ότι η χώρα θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, το 37,26 τοις εκατό απάντησε ότι δεν περιμένει,  το 26,14 τοις εκατό απάντησε καταφατικά και το σημαντικό ποσοστό 36,60 τοις εκατό απάντησε 'δεν ξέρω- δεν απαντώ'



Στην ερώτηση αν τα Σκόπια πρέπει να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, το 70,37 τοις εκατό των πολιτών  απάντησε ότι πρέπει να ενταχθούν, ενώ το 15,88 τοις εκατό ήταν αρνητικό στην ερώτηση αυτή.


Στο ερώτημα «πιστεύετε ότι η κυβέρνηση της χώρας ακολουθεί σωστή πολιτική  όσο αφορά την ευρω-ατλαντική ολοκλήρωση», το 42,09 τοις εκατό δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν τηρεί σωστή πολιτική για την ένταξη της χώρας, ενώ το 30,01 τοις εκατό απάντησε θετικά στην ερώτηση. Το ποσοστό των 25,90 τοις εκατό αντιστοιχεί στους πολίτες που δήλωσαν  ‘δεν ξέρω’.

Η έρευνα διεξήχθη σε 15 πόλεις- Σκόπια, Βέλες, Τέτοβο, Γκόστιβαρ, Κίτσεβο, Οχρίδα, Μπίτολα, Πρίλεπ, Καβαντάρτσι, Γευγελή, Στιπ, Στρούμιτσα, Κουμάνοβο και Ντέλτσενο.


--