Σκόπια: Επιμένει ο Dio Guardi για ενοποίηση των αλβανικών κομμάτων



Μάιος 27, 2012.

Η πρωτοβουλία του πρώην μέλους του Κογκρέσου, Αμερικανο-αλβανού, Τζο Ντίο Γκιάρντι,  για ενοποίηση του αλβανικού πολιτικού παράγοντα στην FYROM, έχει αρχίσει να συζητιέται μεταξύ των μικρών αλβανικών κομμάτων  των Σκοπίων.


Η ιδέα ξεκίνησε από  τις αλβανικές κοινότητες σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ για ενθάρρυνση της αλληλοκατανόησης μεταξύ των αλβανικών πολιτικών κομμάτων των Σκοπίων.

Για το σκοπό αυτό ο πρώην Δημοκρατικός γερουσιαστής απέστειλε επιστολή  σε ορισμένα κόμματα με σκοπό την υποστήριξη  του σχεδίου του για την ενοποίηση των αλβανικών κομμάτων.

Ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης δηλώνουν ότι είναι αξιέπαινη  η πρωτοβουλία, αλλά δεν έχουν  προβεί ακόμη σε κάποιο βήμα για έναρξη πιθανών  διαπραγματεύσεων μεταξύ τους.

Ανεπίσημα, γνωστοποιήθηκε ότι  στην πρόσκληση του Joe DioGuardi έχουν  ανταποκριθεί  τα κόμματα , RDK, DR, BDSH και άλλα μικρότερα.

Ωστόσο τα δύο μεγάλα αλβανικά κόμματα των Σκοπίων,  το BDI (DUI) που συμμετέχει στην κυβέρνηση Γκρούεφσι,  καθώς  και το PDSH (DPA), έχουν αποκλείσει την πιθανότητα να εγκρίνουν  την πρωτοβουλία για ενοποίηση των αλβανικών κομμάτων.

--