ΥΠΕΞ Κύπρου: Καταστροφική για όλη την περιοχή πιθανή επέμβαση στη Συρία



Ιούνιος 26, 2012.

Λουξεμβούργο.


Οποιαδήποτε στρατιωτική παρέμβαση στη Συρία θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα για ολόκληρη την περιοχή, και θα πρέπει να αποφευχθεί, δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή σε παρέμβασή της στο σημερινό, τελευταίο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων πριν την έναρξη της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο, κατά το οποίο οι Υπουργοί Εξωτερικών των 27 κρατών μελών της ΕΕ συζήτησαν, ανάμεσα σε άλλα, την κατάσταση στη Συρία και την Αίγυπτο.


Σε σχέση με την Αίγυπτο, όπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, η κ. Μαρκουλλή υπογράμμισε ότι η διεθνής κοινότητα, και η ΕΕ ιδιαίτερα θα πρέπει να στηρίξουν έμπρακτα, οικονομικά και με άλλους τρόπους την πορεία εκδημοκρατικοποίησης της Αιγύπτου και τις κοσμογονικές αλλαγές που παρατηρούνται στη χώρα.

Η Υπουργός Εξωτερικών τόνισε επίσης ότι οι πρόσφατες εκλογές στην Αίγυπτο αποτέλεσαν ιστορική εξέλιξη, αφού ήταν η πρώτη φορά που ο λαός της Αιγύπτου εξέφρασε ελεύθερα τη βούλησή του. Η πορεία εκδημοκρατικοποίησης της Αιγύπτου θα πρέπει να βασίζεται, μεταξύ άλλων, στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και ιδιαίτερα των δικαιωμάτων των γυναικών, αλλά και των θρησκευτικών και άλλων μειονοτήτων. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις είναι πρωτοφανείς και θα απαιτήσουν χρόνο, αλλά και την έμπρακτη στήριξη της διεθνούς κοινότητας, ανέφερε.

Όσον αφορά τις εξελίξεις στη Συρία, η κ. Μαρκουλλή εξέφρασε έντονη ανησυχία για τη συνεχιζόμενη βία στη χώρα. Επισήμανε ότι περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης κινδυνεύει να οδηγήσει σε πλήρη εμφύλιο πόλεμο και σε μια ευρύτερη σύρραξη στην περιοχή, με καταστροφικές συνέπειες.  Η χώρα που πιθανό να επηρεαστεί περισσότερο είναι ο Λίβανος, και θα πρέπει η ΕΕ να εξετάσει τρόπους αποφυγής του ενδεχομένου αυτού, ανέφερε.  Η Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε επίσης για την ετοιμότητα της Κύπρου να παράσχει βοήθεια στην περίπτωση που προκύψει ανάγκη για εκκένωση πολιτών από την περιοχή, μέσω Κύπρου.

--
Αλήθεια on line