Η Δαμασκός ζήτησε συγνώμη για τη συντριβή τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους



Ιούνιος 22, 2012.

Η Δαμασκός ζήτησε συγνώμη για το περιστατικό με  το τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος  που συντριβή στο έδαφος (χωρικά ύδατα) της Συρίας το μεσημέρι της Παρασκευής, ενώ ο Ερντογάν δεν γνωρίζει αν το αεροσκάφος κατερρίφθη από τη Συρία, γράφει η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ.


Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή,  το  μαχητικό αεροσκάφος αμερικανικής κατασκευής τύπου ‘F-4E’, το οποίο απογειώθηκε από την αεροπορική βάση Έρχατς της επαρχίας Μαλάτια στην νοτιοανατολική Τουρκία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, εξαφανίστηκε από τα ραντάρ περίπου το μεσημέρι, πάνω από τη Μεσόγειο Θάλασσα,  στα νοτιοανατολικά σύνορα με τη Συρία στην επαρχία Χατάι.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι δύο πιλότο βρέθηκαν ζωντανοί οκτώ χιλιόμετρα από τις ακτές  της Συρίας και ότι δεν υπάρχουν σοβαροί τραυματισμοί, ενώ το κύτος του αεροπλάνου δεν βρέθηκε.

Το στρατιωτικό κατεστημένο  της Τουρκίας δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη αυτές τις πληροφορίες, τις οποίες δημοσιεύουν όλα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Μερικά δυτικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι το τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε από την αντιαεροπορική  άμυνα της Συρίας, αλλά η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Σε αναζήτηση για το χαμένο αεροσκάφος και τους πιλότους, λίγο μετά την εξαφάνισή του από τα ραντάρ, ο τουρκικός στρατός κινητοποίησε περισσότερα αεροσκάφη, ελικόπτερα αλλά και δύο φρεγάτες για τον εντοπισμό του, μετέδωσε η  τουρκική τηλεόραση NTV.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατά τη στιγμή του συμβάντος μετέβαινε στη Βραζιλία πληροφορήθηκε το γεγονός αυτό αλλά  δεν γνώριζε αν  το αεροπλάνο κατερρίφθη από τις συριακές δυνάμεις ή έπεσε από μηχανική βλάβη.

Ωστόσο τόνισε ότι οι δύο πιλότοι δεν έχουν βρεθεί  και αναζητούνται.
«Δεν έχω καμία πληροφορία για αυτούς», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.


--