Κούρδοι: Τα επιλεγμένα μαθήματα για την κουρδική γλώσσα δεν είναι αρκετά



Ιούνιος 11, 2012.


«Ο βουλευτής του BDP, Hasin Kaplan, δήλωσε ότι η κουρδική γλώσσα θα αποκτήσει οντότητα,  μόνο όταν επιλυθεί το κουρδικό πρόβλημα»

Άγκυρα.

Ο Χασίν Καπλάν, βουλευτής του φιλοκουρδικού κόμματος BDP, αντιπρόεδρος της ομάδας για την εφαρμογή της κουρδικής γλώσσας, δήλωσε ότι τα μαθήματα που γίνεται για την κουρδική γλώσσα με την επιλογή κειμένων, δεν παρέχουν διέξοδο στην επίλυση του κουρδικού προβλήματος.


Σε ομιλία του στο τουρκικό κοινοβούλιο ισχυρίστηκε ότι τα μαθήματα που γίνονται για την κουρδική γλώσσα δεν είναι επαρκή. Τόνισε μάλιστα χαρακτηριστικά:

«Μήπως ο πρωθυπουργός έμαθε να μιλάει τουρκικά από τέτοιου είδους μαθήματα;» για να προσθέσει  το δικαίωμα στη μητρική γλώσσα και το δικαίωμα  στην εκπαίδευση των Κούρδων είναι κάτι που δεν μπορεί να αρκεστεί  σε ένα τμήμα γλώσσας και λογοτεχνίας των Κούρδων στο Πανεπιστήμιο.

Απαντώντας στον ηγέτη του αντιπολιτευτικού κόμματος CHP, Κιλιτσντάρογλου   ο Καπλάν δήλωσε ότι το ζήτημα της γλώσσας δεν μπορεί να λυθεί μόνο του, ενώ παραμένει άλυτο το κουρδικό πρόβλημα.

Ο Καπλάν δεν παρέλειψε να επικρίνει τη σύλληψη ενός δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων με την κατηγορία της τρομοκρατίας.

--