«Δυναμικός ο αλβανικός παράγοντας πάνω από δύο αιώνες στα Σκόπια»



Ιούνιος 6, 2012.

Σόφια.

Περισσότερο από δύο αιώνες ο αλβανικός παράγοντας στην πΓΔΜ είναι μια αντικειμενική και δυναμική πραγματικότητα.

Τα παραπάνω είπε σε συνέντευξη στο βουλγαρικό πρακτορείο Φόκους η Μαριάνα Στάμοβα, συγγραφέας   του βιβλίου «Ο αλβανικός παράγοντας της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (1945-1981), το οποίο παρουσίασε σήμερα στο Βουλγαρικό Ινστιτούτο Μελετών Χερσονήσου του Αίμου.


Το βιβλίο περιέχει μελέτες και επιστημονικές  αναλύσεις επάνω σε πολιτικά επίκαιρα θέματα για την κατάσταση  που επικρατούσε στην αλβανική μειονότητα της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας με κύριο βάρος στο αλβανικό στοιχείο  της περιοχής των Σκοπίων από το τέλος του Β΄ παγκόσμιου πολέμου  μέχρι  τα γεγονότα στο Κοσσυφοπέδιο του 1981, που επηρέασαν σημαντικά αυτόν τον πληθυσμό.

Στην επιστημονική μελέτη εξετάζεται το πρόβλημα σε δύο σημεία του- στο εσωτερικό της Γιουγκοσλαβίας  και των Σκοπίων αντίστοιχα, ως  μέρος της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας, και τις σχέσεις που είχε  με τους Αλβανούς, δήλωσε η Μαριάνα Στάμοβα.

«Μαζί με την κατάσταση των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο (Κοσσυφοπέδιο)  είχε αναδειχθεί ως ένα κοινωνικό-πολιτικό, οικονομικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό κέντρο των Αλβανών της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας, οι Αλβανοί των Σκοπίων αποτελούν μια συγκεκριμένη περίπτωση. 
Τι θέλω να πω με αυτό.
 Σε αντίθεση με το Κοσσυφοπέδιο, οι αποφάσεις της ηγεσίας των Σκοπίων αποτέλεσαν σημείο καμπής για την ανάπτυξη του αλβανικού στοιχείου. Ας μην ξεχνάμε ότι η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής   της σοσιαλιστικής γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας, το 1966, απαγόρευσε την εισαγωγή των Αλβανών εργαζομένων σε πολλούς τομείς της δημόσιας και πολιτικής ζωής στη γιουγκοσλαβική δημοκρατία των Σκοπίων.

Μετά τις αλλαγές στο Κοσσυφοπέδιο και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων της τοπικής ηγεσίας των Αλβανών, ήταν αναγκασμένοι  να συμμορφώνονται με τις νέες πραγματικότητες στη Γιουγκοσλαβία για το εθνικό  αυτό ζήτημα.

Ωστόσο, στα Σκόπια επιτεύχθηκε, αρχικά, να κρατηθούν  οι Αλβανοί μακριά από  τα δικαιώματά των εθνικών μειονοτήτων και να αποτραπούν, έτσι,  πράξεις αυτονομίας και αγώνα για ενοποίηση τους,  με τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου.

Για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής των Σκοπίων, ως γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας,  οι αρμόδιες αρχές  και τα θεσμικά όργανα εισήγαγαν στοιχεία σχετικής πολιτιστικής και εκπαιδευτικής αυτονομίας με στόχο να αποφευχθεί η άμεση επαφή των Αλβανών των Σκοπίων με τα Τίρανα», δήλωσε η Μαριάνα Στάμοβα.

--