Σκόπια: Ο Γκρούεφσκι ένωσε τους αιώνιους εχθρούς



Ιούνιος 28, 2012.

 Μετά σχεδόν είκοσι χρόνια πολιτικής αντιπαράθεσης, εχθρότητας και αλληλοκατηγοριών που περισσότερο έπληξαν το ίδιο το κράτος, ο Μπράνκο Τσερβενκόφσκι και ο πρώην πρωθυπουργός Λιούμπτσο Γκεοργκιέφσκι θα καθίσουν σήμερα  στο ίδιο τραπέζι να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την συνεργασία της αντιπολίτευσης με μοναδικό στόχο να νικήσουν το κόμμα ВМРО-ДПМНЕ του Νίκολα Γκρούεφσκι, γράφει η σκοπιανή εφημερίδα.


Η σημερινή συνάντηση δεν αποτελεί έκπληξη για το κοινό και τους πολιτικούς κύκλους, καθώς οι ηγέτες των κομμάτων SDSM και VMRO-NP,  τους τελευταίους μήνες έχουν  σχεδόν συγχρονισμένα προετοιμάσει το κοινό ότι η συνεργασία τους είναι απαραίτητη, ως εγγύηση για τις επόμενες εκλογές να νικήσουν τη σημερινή κυβέρνηση.

Ωστόσο, η συμμαχία του Τσερβενκόφσκι και του Γκεοργκιέφσκι δημιουργεί ένα δίλημμα αν μετά την επισημοποίηση της συνεργασίας τους θα προκύψει, πράγματι, εκλογική επιτυχία.

Πολιτικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι με την ενδεχόμενη ενοποίηση της αντιπολίτευσης  και το μήνυμα το οποίο αποστέλλουν με την κινητοποίηση των δυνάμεων τους, η εικόνα τόσο του Τσερβενκόφσκι, όσο και του Γκεοργκιέφσκι θα μπορούσε να αντιστραφεί αν πολλοί ψηφοφόροι τους,  θυμηθούν την αμοιβαία εχθρότητα που είχαν  στο παρελθόν.

Για πολλούς ψηφοφόρους, ειδικά τους σκληρούς υποστηρικτές του  Γκεοργκιέφσκι εξακολουθεί να είναι ακατανόητη η συνεργασία με τους Σοσιαλδημοκράτες, επειδή επί 15 χρόνια από την ανεξαρτησία της χώρας,  οι ομιλίες του Γκεοργκιέφσκι καθόριζαν το κόμμα του Τσερβενκόφσκι ως «τα συντρίμμια της πρώην κομμουνιστικής Γιουγκοσλαβίας».

Ωστόσο, η καθηγήτρια του πανεπιστημίου, Μπιλιάνα Βανκόβσκα τονίζει ότι το γεγονός της προσέγγισης των δύο πολιτικών, υπενθυμίζει την παροιμία ότι στην πολιτική οι σκύλοι και οι γάτες  στην ανάγκη κοιμούνται μαζί…

«Είναι, όμως, πολύ εύκολο για το κόμμα του Γκρούεφσκι να δυσφημίσει τη συνεργασία των δύο κομμάτων. Ανεξάρτητα όμως από αυτό το ζήτημα είναι αν θα καταφέρουν να προσελκύσουν τους δυσαρεστημένους από την πολιτική του κυβερνώντος κόμματος και θα κινηθούν προς τον ενδεχόμενο συνασπισμό της αντιπολίτευσης», εκτιμά ο Βλαντιμίρ Μιζσέι από το Ινστιτούτο της Δημοκρατίας.

--