Άσαντ: Δεν θέλουμε αντιπαράθεση με την Τουρκία




Ιούλιος 3, 2012.

 Η Συρία θα κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί μια ανοικτή αντιπαράθεση με την Τουρκία.

Αυτό δήλωσε ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ άλ Άσαντ σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε από την τουρκική εφημερίδα «Τζουμχουριέτ».

«Δεν θα επιτρέψουμε  να αναπτυχθεί στις σχέσεις μας μια ανοικτή αντιπαράθεση που θα βλάψει  τη Συρία και την Τουρκία και πιστεύουμε ότι και ο τουρκικός λαός δεν θέλει τον πόλεμο…» δήλωσε ο επικεφαλής της συριακής κυβέρνησης.



Ο Άσαντ επέκρινε  τη στάση της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία σύμφωνα με τη γνώμη του, διακατέχεται από πνεύμα αντιπαράθεσης.

«Κατά τη διάρκεια των 15 τελευταίων μηνών από την έναρξη των γεγονότων στη Συρία, προσπαθήσαμε και πετύχαμε πολλά.
 Πρώτον να λύσουμε τα εσωτερικά προβλήματα και κάνουμε αγώνα κατά των τρομοκρατών. 
Δεύτερον, να προστατεύσουμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία, είναι κρίμα που η τουρκική κυβέρνηση κάθε βήμα προσπαθεί να το καταστρέψει» είπε ο Μπασάρα Άσαντ και συνέχισε:

«Και έχουν καταφέρει να καταστρέψουν ό, τι έχουμε επιτύχει. Αν και νομίζω ότι οι σχέσεις μας βασίζονται κυρίως στα συμφέρονταν των λαών μας», πρόσθεσε ο πρόεδρος.
Αναφερόμενος  στο περιστατικό με το τουρκικό αεροσκάφος της 22ας Ιουνίου, ο Άσαντ είπε ότι  με λύπη του υπερασπίζεται τη Συρία γιατί «θα ήταν καλύτερα να μην είχε καταρριφθεί».

«Μέχρι τη στιγμή της κατάρριψης δεν γνωρίζαμε τη συμμετοχή της τουρκικής αεροπορίας. Το αεροπλάνο πετούσε σε έναν αεροδιάδρομο, που χρησιμοποιήθηκε τρεις φορές  πριν από την ισραηλινή πολεμική αεροπορία. Τα ραντάρ μας δεν ήταν σε θέση να το αναγνωρίσουν και δεν μας είχαν δώσει πληροφορίες, έτσι ώστε ο στρατός  να μην το καταρρίψει», εξήγησε ο Άσαντ.

--
Πηγή: Ιτάρ Τας