Έκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ : Η τρομοκρατία στην Τουρκία



Ιούλιος 31, 2012.

Άγκυρα.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δημοσιοποίησε την έκθεση για την τρομοκρατία το 2011 και αναφέρεται στις ενέργειες του PKK. Το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα  αποτελείται από 4 έως 5 χιλιάδες μαχητές οι οποίοι δρουν στην νοτιοανατολική περιφέρεια της Ανατολίας, ενώ περίπου τρεις χιλιάδες από αυτούς βρίσκονται στο βόρειο Ιράκ. Συνολικά υπήρξαν περίπου 500 συγκρούσεις κατά το περασμένο έτος.


Στην έκθεση αναφέρεται ότι  τοπικές και πολυεθνικές τρομοκρατικές οργανώσεις δρουν στην Τουρκία πάνω από 40 χρόνια. Στόχος τους πολλές φορές έγινε το προσωπικό της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ξένοι πολίτες καθώς και Τούρκοι. Η σημαντικότερη από αυτές, σύμφωνα με την έκθεση, είναι το PKK.

To PKK οργανώνει δράσεις, κυρίως, στην Νοτιοανατολική Τουρκία, ενώ άλλες κορυφαίες τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν στην περιοχή  είναι η ‘DHKP-C’- μια μαρξιστική-λενινιστική ομάδα και η ‘Χεζμπολάχ’.

Υπάρχουν, επιπλέον, τα μέλη της Ισλαμικής Τζιχάντ και οι υποστηρικτές της Αλ Κάιντα, στην Τουρκία επίσης δραστηριοποιείται η Ένωση των εργατών και των αγροτών, ως απελευθερωτικός στρατός και παρόλο ότι δεν υπάρχει κάποια σχετική έκφραση, από την τουρκική κυβέρνηση θεωρείται ως απειλή.

Το PKK

Η αμερικανική έκθεση σημειώνει- σύμφωνα με το τούρκικο δημοσίευμα- ότι το PKK που δρα στην Τουρκία, επιθυμεί τη δημιουργία ενός κουρδικού κράτους στη νοτιοανατολική Τουρκία, παρότι κατά τα τελευταία χρόνια η Τουρκία έχει διασφαλίσει τα δικαιώματα των Κούρδων, στον πολιτισμό και στη γλώσσα εν είδη αυτονομίας μέσα στο τουρκικό κράτος.

Τα μέλη του PKK θεωρούν τον φυλακισμένο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ως ένα ‘συμβολικό ηγέτη’ που συνεχίζει να εκφράζει τους  Κούρδους αυτονομιστές, γράφει το δημοσίευμα.

--