Necdet Özel: Δεν σκεφτόμαστε για πόλεμο, αλλά…





Ιούλιος 9, 2012.

Τουρκία.

Ο αρχηγός του Τουρκικού  Γενικού Επιτελείου, Νετζντέτ Όζελ, μίλησε πρώτη φορά για την κατάρριψη του τουρκικού αεροσκάφους από τη Συρία.

Συγκεκριμένα,  ο επικεφαλής του τουρκικού στρατού απάντησε σε δημοσιεύματα του αρχισυντάκτη της εφημερίδας Akşam, Ισμαήλ Κουτσουκάϊα σε εκδήλωση στη Λέσχη Αξιωματικών.


« Η επίσκεψη που μου είχε ζητήσει στη Χασντάλ απορρίφθηκε, δόθηκε τότε, μόνο μια γραπτή απάντηση, την οποία καταχράστηκε. Ήταν λάθος είδηση σε λάθος τόπο. Εγώ είμαι ένας στρατιώτης που κάνει τη δουλειά του, ας κάνει και ο δημοσιογράφος τη δουλειά του. Όλοι πρέπει να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον», είπε ο Όζελ.

Ο Τούρκος ανώτατος αξιωματικός  έκανε σύγκριση του λάθους της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας σε περιοχή της ανατολικής Τουρκίας,  με το λάθος που έγινε από τις συριακές ένοπλες δυνάμεις στην κατάρριψη του τουρκικού αεροπλάνου.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στον βομβαρδισμό στην περιοχή Ουλούντερε, όπου σκοτώθηκαν από λάθος 34 άτομα (Κούρδοι) και διευκρίνισε ότι πρόκειται περί στρατιωτικού λάθους ‘που θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα’.

 «Όλοι πρέπει να αναλογιστούμε τις ευθύνες και τις προϋποθέσεις. Ακολούθησε έρευνα, γράφηκε έκθεση, ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αρχές. Αυτό ήταν».

Σχετικά με το τουρκικό αεροσκάφος που καταρρίφθηκε από τη Συρία επέμενε ότι αυτό έγινε σε διεθνή ύδατα: « Έχουμε εικόνες ραντάρ, φωτογραφίες που το επιβεβαιώνουν με σαφήνεια. Το αεροπλάνο καταρρίφθηκε σε διεθνή ύδατα», είπε.

«Δεν σκεφτόμαστε τον πόλεμο», δήλωσε ο αρχηγός του στρατού, «παρακολουθούμε όμως στενά όλες τις εξελίξεις. Όλα τα είδη των υφιστάμενων εγκαταστάσεων μας είναι σε ετοιμότητα. Αυτό κάνουν και τα μεγάλα κράτη. Θα δούμε με όλον τον κόσμο μαζί τι θα κάνουμε».

Ο Όζελ θα τονίσει:

« Τα εθνικά συμφέροντα είναι πάνω από όλα. Όπως και στη Συρία και αν ακούγεται αυτό αντιφατικό, αποδοκιμάζουμε τις ενέργειες που έγιναν. Οι ένοπλες δυνάμεις μας έχουν μία φήμη. Έχουμε ενημερώσει τους πολιτικούς για κάθε εξέλιξη. Να κοιτάξουμε αυτήν τη χώρα, πρώτα από όλα το συμφέρον μας», είπε.
--