« Η Σερβία είναι σε πορεία πτώχευσης»



Αύγουστος 20, 2012.

Ο ερευνητής του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Μελετών της Βιέννης, Βλαντίμιρ Γκλιγκόροφ, δήλωσε ότι η Σερβία βρίσκεται στη αρχή της διαδικασίας της πτώχευσης, γιατί δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος των εγχώριων και διεθνών χρηματαγορών, αλλά ότι η πτώχευση δεν έχει κατ’ ανάγκη μια κακή έκβαση, και η έκβαση αυτή θα εξαρτηθεί κατά κύριο λόγο από τη σημερινή κυβέρνηση.

«Όταν πρόκειται για υποχρεώσεις προς το εξωτερικό, συνήθως λέμε, ότι η χώρα βρίσκεται σε κρίση ή λίγο πριν από την κρίση, αν ζητηθεί μια συμφωνία ‘Stand by’ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

» Αυτό είναι το πρώτο βήμα που θα μπορούσε να εξομοιωθεί με τη διαδικασία της πτώχευσης», είπε ο Γκλιγκόροφ σε συνέντευξή στο  Ράδιο Σλόμπονταν Εβρόπα.

Μια χώρα που επιδιώκει συμφωνία ‘Stand by’ με το ΔΝΤ, το οποίο είναι κατ’ ουσία δάνειο από το ΔΝΤ, βρίσκεται σε κατάσταση πτώχευσης ή στην αρχική της φάση, εξηγεί ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι η πτώχευση είναι μια διαδικασία που δεν πρέπει να αναγκαστικά να τελειώσει άσχημα.

«Κατ’ αρχήν, η ιδέα είναι ότι το ΔΝΤ έρχεται ως μια εταιρεία που έχει σκοπό τη βοήθεια των κρατών. Σε αυτήν την περίπτωση, επιδιώκονται να τεθούν  μέτρα με τα οποία στο τέλος η χώρα θα μπορέσει να επιστρέψει στην διεθνή αγορά», εξήγησε ο ερευνητής.

Η συζήτηση προέκυψε μετά την υποβάθμιση της Σερβίας από την Standard and Poors και οι εμπειρογνώμονες  περιμένουν περαιτέρω υποβάθμιση.
Για δανεισμό από τη Ρωσία αλλά και από την Κίνα δεν υπάρχει η σχετική συναίνεση για να ζητηθεί.

Ωστόσο η Σερβία είχε ζητήσει ένα δάνειο από τη Ρωσία για έργα υποδομής πριν από δύο χρόνια, ένα αίτημα το οποίο  δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί λόγω εσωτερικών διαφωνιών, αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας του Βελιγραδίου Blic.


--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr