Το 2017 θα είναι έτοιμα τα Μη Επανδρωμένα Υποβρύχια



Οκτώβριος 29, 2012.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες 65 μηχανικοί και ειδικευμένοι επιστήμονες εργάζονται  στη δημιουργία ενός μη επανδρωμένου υποβρύχιου, το οποίο αναμένεται να διατεθεί  μέσα σε μια πενταετία, όπως ανακοινώθηκε- δημοσιεύει σήμερα τούρκικο ενημερωτικό πόρταλ για δραστηριότητες στη θάλασσα.


Το υποβρύχιο αυτό θα μπορεί να διαχειρίζεται από τη βάση του και θα έχει τη δυνατότητα παραμονής του κάτω από το ύδωρ  μέχρι και 70 ημέρες.

Ήδη, μετά την εφαρμογή των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων τα οποία χρησιμοποιούνται από την Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία με σημαντικές επιτυχίες, τώρα έχουν σειρά τα μη επανδρωμένα υποβρύχια τα οποία θα χρησιμοποιήσει το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό.

Η τεχνολογία για τα μη επανδρωμένα υποβρύχια άρχισε να αναπτύσσεται από το 1957, όχι τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και σε άλλες δυτικές χώρες, ωστόσο η τεχνολογία παρουσίασε μια στασιμότητα,  ενώ τώρα με την κρίση στο Ιράν η τεχνολογία αυτή άρχισε να αναπτύσσεται και προς στιγμήν έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Πειράματα τα οποία έγιναν στην αμερικανική πολιτεία του Rhode Island, με μη επανδρωμένα υποβρύχια, είχαν θετικά αποτελέσματα. 

Μάλιστα έγινε δοκιμή για αποστολή τους μέχρι το Νιούπορτ των αμερικανικών ακτών  που εστέφθη με επιτυχία.
Όπως δημοσιεύεται, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ είχε σκοπό να χρησιμοποιήσει μη επανδρωμένα υποθαλάσσια οχήματα, όταν το Ιράν απείλησε ότι θα κλείσει τα Στενά του Ορμούζ.

Το τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο θα έχει τη δυνατότητα χαρτογράφησης του βυθού, την ανεύρεση θαλάσσιων ναρκών και τον εντοπισμό τυχόν εμποδίων στη διέλευση των σκαφών.

Σε δοκιμές που έγιναν εντοπίστηκαν ορισμένες δυσκολίες ως προς τη μετάδοση  των σημάτων. Υπάρχει όμως αισιοδοξία ότι τα εμπόδια αυτά θα ξεπεραστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα, πάντως, με τον Norman Friedman,  ο οποίος ασχολείται επί χρόνια με το αντικείμενο αυτό  η μεγαλύτερη πρόκληση στο ζήτημα των μη επανδρωμένων υποβρυχίων είναι η ενέργεια η οποία απαιτείται για τη μετακίνηση τους και αυτό είναι ένα από τα ζητούμενα της κατασκευής των υποβρυχίων αυτών.


--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr