Ο ΥΠΕΞ Βουλγαρίας απέστειλε σε Σκόπια επιστολή καλής γειτονίας



«Μετά το μνημόνιο Αβραμόπουλου ακολουθεί  η συμφωνία Μλαντένοφ»

Νοέμβριος 29, 2012.

Συμφωνία τριών σημείων - για σχέσεις καλής γειτονίας, κατασκευή υποδομών για την ενίσχυση της συνεργασίας και τη δημιουργία ενός Συμβουλίου υψηλού επιπέδου με τη μορφή των ετήσιων διακυβερνητικών συναντήσεων-  πρότεινε ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών Νικολάι Μλαντένοφ σε επιστολή του προς τον ομόλογό του των Σκοπίων, Νίκολα Πόποσκι.

«Είναι ηθική, ιστορική και πολιτική δέσμευσή μας να ξεπεράσουμε τις αρνητικές τάσεις», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Μλαντένοφ στον Πόποσκι στην επιστολή που έστειλε την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου.

Ο Μλαντένοφ εξέφρασε την επιθυμία της βουλγαρικής πλευράς για ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας με τα Σκόπια, τα οποία από το 1992 βρίσκονται ως  κύριο ζήτημα στη βουλγαρική διπλωματία, από τότε που η Σόφια αναγνώρισε την ανεξαρτησία της χώρας με το όνομα «Μακεδονία».

Ο Βούλγαρος ΥΠΕΞ τονίζει ότι η Βουλγαρία στηρίζει τις προσπάθειες των Σκοπίων να καταστούν πλήρες μέλος της Ευρωατλαντικής κοινότητας.

Ωστόσο, εκφράζει την ανησυχία του για τη «σταθερή ενίσχυση των αντι-βουλγαρικών δραστηριοτήτων και ρητορικής  στα Σκόπια «που τονίζουν αυτά που μας χωρίζουν και όχι αυτά που μας ενώνουν».

Ο Μλαντένοφ σημειώνει ότι «η αύξηση του αριθμού των σημάτων για διακρίσεις εις βάρος των πολιτών που εξέφρασαν βουλγαρική αυτογνωσία και των προσπαθειών που καταβάλλονται από τη βουλγαρική πλευρά να βρεθεί ένας τρόπος  για κοινές εκδηλώσεις της πλούσιας πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς δεν έλαβε την υποστήριξη των Σκοπίων».

Ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι παρέχεται αυτή η προτεινόμενη συμφωνία προς τα Σκόπια προκειμένου η Σόφια να παράσχει υποστήριξη για την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ, γράφει το σλαβο-σκοπιανό δημοσίευμα.

--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr