Γκρούεφσκι: Το ΝΑΤΟ να λάβει τολμηρή και διορατική απόφαση για τα Σκόπια



Νοέμβριος 12, 2012.

Σκόπια.

«Στη διάρκεια της περιόδου που βρίσκεται μπροστά μας, η Συμμαχία μπορεί και πρέπει να λάβει μια τολμηρή και διορατική απόφαση, όπως έκανε τόσες πολλές φορές. Απόφαση κατά την οποία θα λάβουν  για τα Σκόπια και την οποία αξίζουν εδώ και πολύ καιρό για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ».


Αυτά δήλωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι στην ομιλία του, κατά την ετήσια σύνοδο του ΝΑΤΟ, στην Πράγα, προσθέτοντας ότι η προπαρασκευαστική διαδικασία για την ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ έχει αρχίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό.

«Κανείς υπάρχει πλέον κανείς από εμάς που  δεν επιθυμεί να αφαιρεθεί  το τελευταίο εμπόδιο για την πραγματοποίηση των ευρωπαϊκών και ευρωατλαντικών στόχων μας.
» Ακόμη και το ανώτατο διεθνές δικαστήριο με απόφασή του επιβεβαιώνει ότι η FYROM  έχει πρόσβαση με πράξεις και καλή πίστη στις διαπραγματεύσεις για να ξεπεραστεί το εμπόδιο της ευρω-ατλαντικής ενσωμάτωσής μας», είπε ο Γκρούεφσκι.

Επεσήμανε ότι η χώρα έχει κάνει πολλά στον τομέα των σχέσεων καλής γειτονίας, ειδικά με το νότιο γείτονά της, με την έναρξη συναντήσεων ανωτέρου επιπέδου.

«Το κάνουμε αυτό  γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη των σχέσεων με τους γείτονές μας και η προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας θα ωφελήσει ολόκληρη την περιοχή και θέλουμε να δούμε το γρηγορότερο δυνατόν την πλήρη ενσωμάτωσή μας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Γκρούεφσκι.

Στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε, άτυπα,  με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν. 

Οι δύο συνομιλητές αντάλλαξαν απόψεις και πληροφορίες σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στη χώρα και γύρω από την ενσωμάτωση των Σκοπίων στην Ευρω-Ατλαντική ένωση, γράφει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr