«Ελλάδα και Βουλγαρία συνηγορούν στα συμπεράσματα της ΕΕ για τα Σκόπια»



Δεκέμβριος 17, 2012.



Η Ελλάδα και η Βουλγαρία ομονοούν με το κείμενο, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα από την ΕΕ σχετικά με τα Σκόπια, στο οποίο τίθεται ως προϋπόθεση η τήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας, δήλωσε σήμερα στην Αθήνα ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στη κοινή συνέντευξη Τύπου με το Βούλγαρο ομόλογό του, Μπόικο Μπορίσοφ, γράφει το σλαβικό δημοσίευμα του Λιμπέρτας που επικαλείται δημοσίευμα του σκοπιανού πρακτορείου ειδήσεων.


Τονίστηκε η από κοινού υποστήριξη για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και όπως επεσήμανε ο Σαμαράς η τήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας θα πρέπει να παρακολουθείται και να αξιολογείται.

«Είμαι ικανοποιημένος με την τήρηση των αρχών και των κριτηρίων που υπάρχουν στην Ευρώπη. Σε μια τέτοια περίοδο κρίσης και των παγκόσμιων προβλημάτων, οι αντιπαραθέσεις και οι πολιτικές αλυτρωτισμού δεν οδηγούν πουθενά. Κάθε χώρα πρέπει να καταλάβει ότι οι πολιτικές αυτές δεν μπορεί να αποτελέσουν προϋπόθεση για την ένταξη», δήλωσε ο Σαμαράς.

Σύμφωνα με τον Μπορίσοφ, η Βουλγαρία υποστήριξε ως επί το πλείστον τα Σκόπια στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωσή.

«Αλλά δεν μπορώ να δεχθώ να φτιάχνουν ταινίες κατά της Βουλγαρίας για τη σωτηρία των Εβραίων κατά τη διάρκεια της ναζιστικής περιόδου. Η Βουλγαρία έσωσε 50 χιλιάδες Εβραίους και αυτό αναγνωρίζεται από όλους, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ», δήλωσε ο Μπορίσοφ.

Επανέλαβε, επίσης, την τήρηση της καλής γειτονίας από την Βουλγαρία και ζήτησε «αμοιβαίο σεβασμό για όλα τα μέρη», σημειώνοντας ότι η Βουλγαρία υποστηρίζει την ένταξη όλων των βαλκανικών χωρών στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, εφ’ όσον πληρούν τις προϋποθέσεις.

Η δεύτερη συνεδρίαση υψηλού επιπέδου του Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Βουλγαρίας έγινε σήμερα στην Αθήνα με την παρουσία των δύο πρωθυπουργών, όπου υπεγράφησαν επτά έγγραφα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr