Τουρκο-Αλβανικές Σχέσεις (Μέρος Γ΄)

24 Απριλίου , 2017.  Συνέχεια από το προηγούμενο


Μετά την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άρχισε να δημιουργείται ένα φιλοτουρκικό κίνημα στην Αλβανία, κυρίως, με την εγκατάσταση στη χώρα τουρκικών επενδύσεων.
Η Τουρκία προσπαθεί να εισέλθει σε πολλούς τομείς στο αλβανικό κράτος που εκτός από την οικονομία και την εκπαίδευση προσπαθεί να προσελκύσει  και  το στρατό διοργανώνοντας προτάσεις για στρατιωτική εκπαίδευση στην Τουρκία, αλλά και με την πρόταση να ανασυγκροτήσει μια κοινή στρατιωτική βάση στο εσωτερικό της Αλβανίας, στο αεροδρόμιο Kuçovë (sot.com.al).


Πριν από οκτώ χρόνια άρχισαν να δημοσιεύονται στον τουρκικό Τύπο οι ιστορικές σχέσεις μεταξύ των Αλβανών και των Τούρκων με κείμενα που έλεγαν ότι «είναι πολύ δύσκολο, στην πραγματικότητα να καταμετρηθούν οι Αλβανοί στην Τουρκία με μοναδικό κριτήριο την αλβανική γλώσσα».


 Σύμφωνα με το «tungjatjeta.blogcu.com» μπορεί κανείς να καταμετρήσει τους Αρμένιους και τους Έλληνες, αλλά δεν μπορεί τους Αλβανούς που έχουν ενσωματωθεί στον τουρκικό πληθυσμό. 


Ωστόσο, υπολογίζονται (θεωρητικά) περί το ένα εκατομμύριο, αφού σε πολλές δημόσιες θέσεις, ως «Τούρκοι», οι Αλβανοί υπηρέτησαν τον τουρκικό στρατό.


«Σήμερα, στα κατάλοιπα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μπορεί κανείς να δει στα ερείπια των αποικιών μας, την παρουσία των Αλβανών, στη Λιβύη, Συρία, Σαουδική Αραβία που διετέλεσαν ως  διπλωμάτες, επιχειρηματίες, αλλά και ανώτεροι  πολιτικοί», θα τονίσει περαιτέρω την «αδελφική σχέση» μεταξύ των Τούρκων και των Αλβανών, η οποία σχέση αναγνωρίζεται και από τις δύο πλευρές.


Το 2009, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ιλίρ Μέτα, όπου επιβεβαιώθηκαν οι άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. 


Ο Νταβούτογλου δήλωσε ότι κατέληξαν σε συμφωνία για την κατάργηση των θεωρήσεων μεταξύ των δύο χωρών και αναφέρθηκε στις οικονομικές σχέσεις, τονίζοντας ότι οι τουρκικές επενδύσεις έχουν πλησιάσει το ένα δισεκατομμύριο δολάρια, βοηθώντας την ευημερία, την σταθερότητα και την ασφάλεια του αλβανικού λαού.Ο Ιλίρ Μέτα, δήλωσε ότι είχε επιτευχθεί συναίνεση για τη λήψη πολιτικών διαβουλεύσεων σε διεθνή και  διμερή σημαντικά θέματα τονίζοντας ότι με την συνάντηση επιβεβαιώθηκαν οι σταθερές σχέσεις των δύο πλευρών.Την ίδια χρονιά μετέβη στην Αλβανία, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Μπαμίρ Τόπι, οι οποίοι προήδρευσαν στις συνομιλίες των αντιπροσωπειών τους.


Οι συνομιλίες κατέληξαν  στη «Συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών και στη  σχετική τροποποίηση του μνημονίου συμφωνίας για πολιτικές διαβουλεύσεις».


Ο Γκιουλ επεσήμανε ότι η Τουρκία θεωρεί την Αλβανία ως στρατηγικό εταίρο στην περιοχή και ανέφερε την υποστήριξη που είχε η Αλβανία για ένταξή της στο ΝΑΤΟ.


Το 2011 ο πρόεδρος της Αλβανίας Τόπι, επισκέφθηκε  το Μέγαρο Τσανκάγια (στην Άγκυρα), όπου το Γκιουλ δήλωσε ότι «για την Αλβανία είμαστε έτοιμοι να δώσουμε ό, τι χρειασθεί σε κάθε τομέα, για να την υποστηρίξουμε», επίσης τόνισε ότι η Τουρκία στηρίζει τον προσανατολισμό της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Ο πρόεδρος της Αλβανίας, κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψής του στην Τουρκία, ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο για την υποστήριξη της χώρας του στην αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου.


Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Έντμοντ Παναρίτι, επισκέφθηκε το 2012 την Κωνσταντινούπολη για να παρακολουθήσει το συνέδριοBalkan Savaşlarından Balkan Barışına” -‘ Βαλκανικοί πόλεμοι στην Βαλκανική Ειρήνη».
Συναντήθηκε τότε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, όπου έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου. Ο Νταβούτογλου τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που δίνει η Τουρκία στην Αλβανία για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και επεσήμανε ότι μέσω της ιστορικής διαδικασίας η Αλβανία είναι ένας στρατηγικός εταίρος και είπε χαρακτηριστικά «εμείς βλέπουμε τις επιτυχίες του αδελφού μας ως δικές  μας επιτυχίες». 
Σημείωσε ακόμη ότι η Τουρκία μέσα σε λίγα χρόνια έγινε ο τρίτος μεγαλύτερος επενδυτής στην Αλβανία.


Στη διάρκεια των συνομιλιών συζητήθηκαν, επίσης, περιφερειακά θέματα και συζήτησαν το θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Οι δύο πλευρές τόνισαν ότι το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί με ειρηνικές διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατόν.


 Ο Νταβούτογλου σημείωσε ότι η Τουρκία είναι η πρώτη χώρα που αναγνώρισε το Κοσσυφοπέδιο. Υπενθύμισε, ακόμη, ότι η Τουρκία θα αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης και θα δώσει κάθε δυνατή υποστήριξη στην Αλβανία.
Την ίδια χρονιά στην Κωνσταντινούπολη στο πανεπιστήμιο της Θράκης (Trakya Üniversitesi) έγινε ένα συνέδριο για τις «τουρκο-αλβανικές σχέσεις» (TürkiyeArnavutluk İlişkileri), όπου επισημάνθηκε η ιστορική σχέση Αλβανών και Τούρκων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στις σχέσεις των δύο πλευρών κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια. 


Επισημάνθηκε ότι ένα μεγάλο μέρος του αλβανικού λαού βρίσκεται στην Τουρκία και ζει αδελφικά με τον τουρκικό λαό.

 
«Παρότι πριν από 100 χρόνια έγινε ο διαχωρισμός των δύο λαών με την ανεξαρτησία της Αλβανίας, πιστεύουμε ότι οι δεσμοί μας είναι ισχυροί», δήλωσε η υφυπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Εντίθ Χάρτζι, που παραβρέθηκε στην εκδήλωση.Συνεχίζεται               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr