Η Τουρκία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει το τοπικό της σύστημα εντοπισμού θέσης


Νοέμβριος 16, 2022. Ελλάδα.

Η Τουρκία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει ένα τοπικά αναπτυγμένο σύστημα GPS, μπαίνοντας έτσι στη λέσχη των 6 χωρών που μονοπωλούν αυτόν τον τομέα και θα απαλλαχθεί από τους δυτικούς ομολόγους της.

 

Η Τουρκία βρίσκεται τώρα ένα βήμα από την είσοδο στη λέσχη των χωρών που αναπτύσσουν το GPS και το World Time System, της οποίας η βιομηχανία μονοπωλείται από μόνο 6 χώρες σε όλο τον κόσμο, καθώς προχωρά δυναμικά υπό το φως του συντονισμού της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών για να τεθεί σε λειτουργία το σύστημα GPS και η Παγκόσμια Εθνική Ώρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του TRT στην αραβική.

 

Ποια είναι η σημασία της ανάπτυξης GPS με τοπικούς πόρους;

 

Μιλώντας στο TRT Haber, ο αναλυτής αμυντικής πολιτικής Τουράν Ογκούζ είπε ότι μόνο 6 χώρες στον κόσμο χρησιμοποιούν αυτόν τον τύπο δομής.

Όπως είπε πρώτη είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες μέσω του προγράμματος τους που ονομάζεται Navstar GPS, το οποίο είναι το πρώτο παράδειγμα του συστήματος που ονομάζεται GPS, ακολουθούμενη από τη Ρωσία με το σύστημα Glonass και την Κίνα με το σύστημα BeiDuo.

Ο Ογκούζ σημείωσε ότι σε αντίθεση με άλλες χώρες, η Ευρώπη προσέγγισε τη διαδικασία με μια ολιστική προσέγγιση και μοιράστηκε το σύστημα που ονομάζεται Galileo.

Μιλώντας για τη σημασία του εντοπισμού τέτοιων τεχνολογιών, ο Ογκούζ είπε ότι η Τουρκία έχει επιτύχει να πραγματοποιήσει διάφορες επιχειρήσεις, διασυνοριακές επιχειρήσεις και να χτυπήσει κρίσιμους στόχους, επισημαίνοντας το γεγονός ότι όλες οι μεγάλες τουρκικές στρατιωτικές πλατφόρμες, οι πύραυλοι και τα πυρομαχικά χρησιμοποίησαν σαφώς αυτά τα αμερικανικά συστήματα πλοήγησης και μερικές φορές συστήματα από άλλες χώρες.

 

Ο Ογκούζ τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι το σύστημα πλοήγησης μιας άλλης χώρας θα λειτουργεί σε κρίσιμες επιχειρήσεις ή σε ένα πολεμικό περιβάλλον που δεν επιθυμεί.

Πόσο μπορούμε να εμπιστευτούμε τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Ευρώπη και την Κίνα να μην αποσυνδέσουν το σύστημα όταν το χρειαζόμαστε περισσότερο στο μέλλον;

 

Επισήμανε επίσης μια άλλη, πιο σημαντική διάσταση, που είναι η ακρίβεια. Είπε ότι ήταν πολύ σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι οι συντεταγμένες που δίδονται ήταν σωστές. Μπορεί να θέλετε να καταστρέψετε έναν πολύ σημαντικό στόχο σε μια κρίσιμη στιγμή, αλλά το σύστημα πλοήγησης που θα χρησιμοποιήσετε θα εμφανίζει παραποιημένες τιμές. Εξήγησε ότι όταν συνδυάζεις όλα αυτά τα πράγματα, γίνεται καλύτερα κατανοητό γιατί είναι απαραίτητο ένα τοπικό και εθνικό σύστημα εντοπισμού θέσης.

 

Κοινές εθνικές προσπάθειες

 

Αρκετές σημαντικές εταιρείες στην Τουρκία ιδρύουν μια κοινοπραξία για δορυφορική τεχνολογία, η οποία θα λειτουργεί παρόμοια με τους δορυφόρους GPS των Ηνωμένων Πολιτειών. Όπως συμβαίνει με πολλές άλλες δορυφορικές τεχνολογίες, οι δορυφόροι εντοπισμού θέσης σε παγκόσμιο επίπεδο θα αναπτυχθούν εσωτερικά.

Η νέα εταιρεία, η οποία θα ιδρυθεί σε συνεργασία με τις Aselsan, Tusaş, Türksat, Tübitak και την Τουρκική Διαστημική Υπηρεσία, θα έχει μερίδιο προτεραιότητας στην ανάπτυξη όλων των μελλοντικών δορυφορικών τεχνολογιών. Αυτή η τεχνολογία, η οποία αναμένεται μελλοντικά να αποκαλύψει πιο συγκεκριμένες πληροφορίες, θα χρησιμοποιηθεί τόσο για στρατιωτικούς όσο και για πολιτικούς σκοπούς.

Οι δορυφόροι, που έχουν συμπεριληφθεί στο τουρκικό διαστημικό πρόγραμμα για τα επόμενα δέκα χρόνια και οι οποίοι είναι πιθανό να μεταφερθούν στο διάστημα με τις δυνατότητες της Τουρκίας ως αποτέλεσμα μελετών που αφορούν εθνικές τεχνολογίες εκτόξευσης, θα έχουν στρατηγική σημασία σε στρατιωτικό επίπεδο, σύμφωνα με τη δήλωση του Τούρκου Προέδρου για το θέμα: «Χάρη στο δικό μας περιφερειακό σύστημα εντοπισμού θέσης, το οποίο θα δημιουργήσουμε με καινοτόμο τρόπο, θα απαλλαγούμε από την εξάρτηση από το εξωτερικό, η οποία εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους».

 

Επισημαίνοντας ότι η τουρκική αμυντική βιομηχανία είναι μια «πολύ μεγάλη οικογένεια», ο υπεύθυνος πωλήσεων και επιχειρηματικής ανάπτυξης της TUALCOM,  Αχμέτ Σαλίχ Ερντέμ, επιβεβαίωσε στο TRT Haber ότι στην εταιρεία είχαν σκεφτεί τι θα μπορούσε να λείπει σε ορισμένα προϊόντα που απαιτούνται για να γίνουν οι προσπάθειες του μια επιτυχημένη «οικογένεια», και στη συνέχεια κατέληξαν σε λύσεις για να καλύψουν αυτή την έλλειψη.

 

Ποιος είναι ο ρόλος του έργου TRNAV;

 

Σύμφωνα με τον Ερντέμ, η TUALCOM (σημ, TUALCOM ELEKTRONİK A.Ş), ένα από τα σημαντικότερα ιδρύματα που εργάζονται σε αυτόν τον τομέα στην Τουρκία, εργάζεται πρόσφατα σε ένα έργο που θα χαλαρώσει το χέρι της Άγκυρας και θα της έδινε προτίμηση σε αυτόν τον τομέα.

«Κατά τη διάρκεια της εργασίας μας, είδαμε ότι το GPS και η εθνική ώρα είναι απαραίτητα για την Τουρκία», εξήγησε, δηλώνοντας ότι σήκωσαν τα μανίκια για την καταλληλότερη λύση με το χαμηλότερο κόστος καταρχήν.

Σημειώνοντας ότι ο επικεφαλής της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών, Ισμαήλ Ντεμίρ, παρακολουθεί στενά το έργο από την αρχή, ο Ερντέμ ανέφερε επίσης ότι δοκίμασαν το έργο TRNAV πριν από λίγο καιρό στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ανατολίας.

 Και συνέχισε, «Υπάρχουν δορυφόροι σε όλο τον κόσμο και στέλνουν σήματα στη Γη από εκεί. Ωστόσο, η αποστολή μιας εργασίας, η συντήρησή της, η συντήρησή της και η διασφάλιση ότι δεν αλλοιώνεται απαιτεί σοβαρούς προϋπολογισμούς».

 

Εδώ ξεχωρίζει η TUALCOM με τα παγκόσμια δορυφορικά της συστήματα πλοήγησης που δεν μπορούν να παραβιαστούν. Ο εξοπλισμός της εταιρείας λαμβάνει το σήμα από το διάστημα μέσω δορυφόρου μέσω των επίγειων σταθμών, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν κατασκευάσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα που αλληλοσυμπληρώνονται από τον αέρα στο έδαφος.

 

Ο Ερντέμ κατέληξε επισημαίνοντας ότι το σύστημα που παράγεται από την TUALCOM μπορεί να μετακινηθεί πολύ εύκολα και να εγκατασταθεί γρήγορα, τονίζοντας επίσης ότι το σύστημα όχι μόνο λειτουργεί σε τοπική κλίμακα, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε χρειαστεί σε όλο τον κόσμο.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr