Αφαιρέθηκαν από τις ΗΠΑ οι περιοριστικοί όροι για την πώληση F-16 στην Τουρκία!


Δεκέμβριος 7, 2022. Ελλάδα.

Καταργήθηκαν πλήρως τα άρθρα που κατέθεσε η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ που δέσμευαν την πώληση των F-16 στην Τουρκία με περιοριστικούς όρους. «Αφαιρέθηκαν πλήρως από το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό», γράφουν τουρκικά δημοσιεύματα.

Τι δημοσιεύουν τα τουρκικά ΜΜΕ: 

«Έκτακτα νέα»

 Η επιτροπή του συνεδρίου, η οποία περιλαμβάνει γερουσιαστές και εκπροσώπους και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου των ΗΠΑ, οριστικοποίησε το νομοσχέδιο NDAA, το οποίο περιλαμβάνει τον αμυντικό προϋπολογισμό ύψους 857 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το πρακτορείο Anadolu είχε πρόσβαση στην τελική έκδοση του σχεδίου κειμένου που θα ψηφιστεί στη γενική συνέλευση των δύο πτερυγίων του συνεδρίου.


Δεν περιλαμβάνονται τα άρθρα που δεσμεύουν την πώληση F-16 στην Τουρκία με περιοριστικούς όρους

 

Στην τελική έκδοση του νομοσχεδίου, που παρουσιάστηκε από 18 γερουσιαστές μεταξύ των οποίων ο εκπρόσωπος του Νιού Χάμσαϊρ, Δημοκρατικός Κρις Πάππας, γνωστός για την εγγύτητά του με το ελληνοκυπριακό λόμπι, ο εκπρόσωπος της Φλόριντα, Ρεπουμπλικανός Γκας Μπιλιράκης, ο Ρεπουμπλικανός εκπρόσωπος της Νέας Υόρκης Νικόλ Μαλλιωτάκης και ο Δημοκρατικός εκπρόσωπος του Νιου Τζέρσεϊ Φραντ Παλόνε, για την πώληση F-16 στην Τουρκία, το οποίο έγινε αποδεκτό στη Βουλή των Αντιπροσώπων δεν υπήρχαν ρήτρες που να συνέδεαν τις πωλήσεις τους με περιοριστικούς όρους.

Η κατάργηση των σχετικών ρητρών ήρθε αφού παρόμοιες ρήτρες που είχαν παρουσιάσει προηγουμένως ο γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ Μπομπ Μενέντεζ και ο γερουσιαστής του Μέριλαντ Κρις βαν Χόλεν, οι οποίες δεν συμπεριλήφθηκαν στην έκδοση της Γερουσίας του νομοσχεδίου NDAA.

Με τις εν λόγω προσθήκες που έγιναν δεκτές στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ορίστηκε ότι καμία νέα πώληση F-16 στην Τουρκία και κιτ εκσυγχρονισμού F-16 δεν θα πωλούνταν εντός του πεδίου εφαρμογής του Νόμου περί Ελέγχου Εξαγωγών Όπλων, ενώ η εξαίρεση αυτού του άρθρου ήταν υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

«Αφού παρουσιαστούν συγκεκριμένα βήματα στις αρμόδιες επιτροπές της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων για να διασφαλιστεί ότι η εν λόγω πώληση αγγίζει σημαντικά συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών και ότι αυτά τα όπλα δεν παραβιάζουν επανειλημμένα τον ελληνικό εναέριο χώρο, ο πρόεδρος μπορεί να εφαρμόσει εξαίρεση από την παρούσα ρήτρα».

 

Ενώ τα θέματα που παρουσίασαν οι Μενέντεζ ο Βαν Χόλεν δεν συμπεριλήφθηκαν στο νομοσχέδιο της Γερουσίας, το νομοσχέδιο που υπέβαλε ο Πάππας και οι υποστηρικτές του εγκρίθηκε και προστέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 14 Ιουλίου.


Αποτέλεσμα της υψηλής διπλωματίας

 

Σημειώνεται ότι οι προσπάθειες των Τούρκων διπλωματών και του υπουργείου Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον είχαν επιρροή σε αυτό το βήμα από το Κογκρέσο.

Με την αφαίρεση των σχετικών άρθρων στην επιτροπή του συνεδρίου, αφαιρέθηκε το ατού του Κογκρέσου των ΗΠΑ να επιβάλει ορισμένους περιορισμούς στην αγορά F-16 της Τουρκίας για λόγους νόμου, αλλά για να μπορέσει να πουλήσει όπλα, το συνέδριο δεν πρέπει να αντιταχθεί στην ειδοποίηση πώλησης που υποβάλλεται από τη διοίκηση.


Τα μέλη κοντά στο ελληνικό λόμπι σε δράση



Από την άλλη, μέλη του Κογκρέσου, ιδιαίτερα ο Μενέντεζ, που είναι γνωστό ότι είναι κατά της Τουρκίας και προσκείμενοι στο ελληνοκυπριακό λόμπι, δηλώνουν ότι θα αποτρέψουν την πώληση F-16 στην Τουρκία με κάθε ευκαιρία.

Η Τουρκία ζητά 40 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 70 και κιτ εκσυγχρονισμού για 80 αεροσκάφη του αποθέματός της από τις ΗΠΑ.


Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως σημειώνεται,  μοιράστηκε σημαντικές λεπτομέρειες για τις επαφές με τις ΗΠΑ σχετικά με την πώληση των F-16 στην Τουρκία και είπε ότι η στάση των ΗΠΑ για την πώληση των F-16 ήταν θετική σε όλες τις πρόσφατες συνομιλίες.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr