Αλβανία: Επισημάνσεις Αυστραλού βουλευτή για τη σλαβική μειονότητα



Ιανουάριος 30, 2013.

Ο Αυστραλός βουλευτής Λούκ Σίμπκινς, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα το δήμο Pustec της δυτικής Αλβανίας, με επιστολή του προς τον πρέσβη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Τίρανα, Ettore Sekvi, ζήτησε να διερευνήσει τη μεταχείριση των Σλάβων και των άλλων μειονοτήτων της χώρας.

«Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι δήμοι οι οποίοι δεν είναι αλβανικοί λαμβάνουν μόνο ένα μέρος της χρηματοδοτικής στήριξης από την κυβέρνηση σε σχέση με τους αλβανικούς δήμους και αυτό δείχνει μία πολιτική σκοπιμότητα. Η αφομοίωση ή η εγκατάλειψη τους από την Αλβανία, «γίνεται αποτελεί μέρος της επίσημης πολιτικής της κυβέρνησης στην Αλβανία», δήλωσε ο Σίμπκινς.

Στην επιστολή του επισημαίνει  την αύξηση της δημοτικότητας των εθνικιστικών πολιτικών του αλβανικού κόμματος Κούκεζι, δηλώνοντας ότι η άνοδος του εθνικισμού στη χώρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω πιέσεις προς τις μειονότητες.

«Εκτός από το γεγονός ότι αυτός ο πληθυσμός αντιμετωπίζει απειλές από τα μέλη του κόμματος αυτού, παρατήρησα ότι ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η τελευταία απογραφή σε αυτήν τη χώρα είχε πολλά λάθη που δημιουργούν σοβαρές αμφιβολίες για την ειλικρίνεια των στοιχείων για τον αριθμό των μειονοτήτων στην Αλβανία. Μου είπαν ότι οι Σλάβοι προσκείμενοι στα Σκόπια είναι 100 χιλιάδες αλλά δεν είχαν τη δυνατότητα να εκφράσουν την εθνικότητά τους», σημειώνει στην επιστολή του ο Αυστραλός βουλευτής Λούκ Σϊμπκινς προς τον πρέσβη της ΕΕ στα Τίρανα, γράφει το δημοσίευμα του Μακφαξ.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr