Αλβανία: Οι Σλάβοι του Γκόλο Μπάρντο ζητούν τη διδασκαλία της σλαβικής γλώσσας στα σχολεία




Οι γονείς των μαθητών από τα χωριά Trebiste, Golo Brdo, απαιτούν τα παιδιά τους  να μάθουν τη μητρική τους γλώσσα

Ιανουάριος 12, 2013.

Οι σλαβικής καταγωγής κάτοικοι του Γκόλο Μπάρντο στην Αλβανία, κατέθεσαν αίτηση στα αλβανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, να τους επιτραπεί η μελέτη της σλαβο-σκοπιανής γλώσσας στα σχολεία της περιοχής.


Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σλαβικού Συλλόγου, Μπεσνίκ Χασάνι, το αίτημα υποβλήθηκε στην Υπηρεσία Εκπαίδευσης στην Μπούλγκιζα, η οποία είναι υπεύθυνη για την εκπαίδευση στο Γκόλο Μπάρντο, καθώς και στο τμήμα  της  Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του αλβανικού υπουργείου Παιδείας.

«Η αναφορά των γονέων, έχει βαρύτητα, βασίζεται στο Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Αλβανίας και στο νόμο για την εκπαίδευση στη Δημοκρατία της Αλβανίας και στη Σύμβαση Πλαίσιο για την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και επιπρόσθετα για να πάρει η Αλβανία το καθεστώς της υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ, πρέπει να τηρήσει τις συμβάσεις και τους νόμους που έχει υπογράψει  για τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα», γράφει το δημοσίευμα.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr