Η Συμφωνία Φιλίας Σκοπίων - Βουλγαρίας περνά από την αναγνώριση των μειονοτήτων



Ιανουάριος 20, 2013.

Σκόπια.

Δεν υπάρχει κανένα λόγος, να μην πούμε, ότι δεν παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της Βουλγαρίας, αν υπάρξει συμφωνία επάνω σε αμοιβαία βάση, δηλώνουν διπλωματικές πηγές.

Τα Σκόπια απαιτούν αμοιβαίες υποχρεώσεις στο πλαίσιο ενός σχεδίου Συνθήκης Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας που θα υπογραφεί με τη Βουλγαρία.


Με τον τρόπο αυτόν, τα ευαίσθητα ζητήματα, όπως είναι η αποφυγή των λόγων μίσους ή ο σεβασμός των δικαιωμάτων των Βουλγάρων στα Σκόπια και των Σλάβων των Σκοπίων στη Βουλγαρία, θα πρέπει να ισχύουν και από τις δύο πλευρές, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές- γράφει η σλαβική των Σκοπίων Dnevnik.

“Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πούμε ότι δεν παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της Βουλγαρίας, αν συμφωνήσουμε επάνω σε αμοιβαία βάση. Αν επιτευχθεί συμφωνία, αυτή θα βασίζεται στο σεβασμό των δικαιωμάτων, τόσο για τους Βουλγάρους στα Σκόπια, όσο και για τους Σκοπιανούς στη Βουλγαρία» - λένε μερικές πηγές- προσθέτοντας ότι η δήλωση του πρωθυπουργού  της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, ότι ο σλαβικός λαός των Σκοπίων είναι αδελφός λαός  της Βουλγαρίας, είναι το πρώτο φιλικό μήνυμα μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ίβανοφ: είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε

Ο πρόεδρος Γκεόργκι Ίβανοφ, δήλωσε χθες, ότι τα Σκόπια είναι έτοιμα, ανά πάσα στιγμή να μιλήσουν για κάθε θέμα που η γειτονική Βουλγαρία θεωρεί ανοιχτό.

«Εμείς ως έθνος δείχνουμε μία θετική στάση προς όλους τους γείτονές μας. Να συζητήσουμε όλοι για όλα τα θέματα και να βρούμε λύσεις», δήλωσε εκφράζοντας την  προσωπική ετοιμότητά του, για μία διμερή συνάντηση με το Βούλγαρο ομόλογό του.
«Είμαι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να συζητήσω με το Βούλγαρο πρόεδρο όλα τα θέμα που πιστεύουμε ότι είναι ανοικτά, ώστε να συμβάλλουμε στην επίλυσή τους», είπε ο αρχηγός του κράτους.

 Επιπρόσθετα, ο Γερμανός διπλωμάτης, πρώην  πρέσβης στα Σκόπια και στη Σόφια, Klaus Shramayer, δήλωσε στην ‘Deutsche Welle’ ότι η διένεξη μεταξύ Βουλγαρίας και Σκοπίων είναι παράλογη.

«Ίσως είναι ένα μέρος του εσωτερικού- εκλογικού αγώνα, με τον οποίο το κόμμα του Μπορίσοφ το GERB, επιχειρεί να προσελκύσει  εθνικιστές ψηφοφόρους από  το κόμμα ATAKA  και το VMRO. Ίσως να επιδιώκουν να αποπροσανατολίσουν την κοινή βουλγαρική γνώμη από τα πολλά σκάνδαλα που ταλανίζουν τη Βουλγαρία την τελευταία περίοδο», επισημαίνει ο διπλωμάτης.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr