Βούλγαρος καθηγητής: Μη αναστρέψιμη η αντι-βουλγαρική προπαγάνδα των Σκοπίων



Ιανουάριος 2, 2013.

Σόφια.

«Η συνέντευξη του Νίκολα Γκρούεφσκι είναι μία ατράνταχτη απόδειξη (της νοοτροπίας του) και πιστεύω , τώρα, ακράδαντα ότι είναι  μη αναστρέψιμη η βλάβη που προκλήθηκε,  από την αντι-βουλγαρική προπαγάνδα στην περιοχή του Βαρδάρη».

Αυτό δήλωσε στο πρακτορείο ‘Φόκους’ ο καθηγητής  Δρ Σβέτλοζαρ Ελντάροφ του Βαλκανικού Ινστιτούτου και Θρακολογίας της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, με την ευκαιρία της συνέντευξης  του σκοπιανού πρωθυπουργού στο κανάλι «Σίτελ 3».

Στην εκπομπή αυτή ο Γκρούεφσκι είχε μιλήσει για τις σχέσεις με τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, καθώς και άλλα θέματα.

Γιατί η Βουλγαρία έχει πόλεις με ...σκοπιανά ονόματα;

«Ο πρωθυπουργός της χώρας, η οποία δεν έχει επίσημο όνομα, ούτε εθνική ιστορία, ούτε ένα σαφές πολιτικό μέλλον, θαυμάζει ότι η Βουλγαρία έχει πόλεις με τα ονόματα Γκότσε Ντέλτσεφ και Σαντάνσκι Γιάνε.

Αυτό βρίσκεται σε αντίθεση με τους πολίτες των Σκοπίων, που γεννήθηκαν  μετά το 1945 και γνωρίζουν ότι τα ονόματα αυτά δεν είναι βουλγαρικά , αλλά ανήκουν σε σκοπιανούς  ήρωες!

 Εδώ πρόκειται για μια αντιστροφή της πραγματικότητας, και έχουν αντιστραφεί οι όροι του ιδιοκτήτη και του κλέφτη.
Αν διαβάσει κανείς τις χειρόγραφες επιστολές τόσο του Γιάνε όσο και του Γκότσε ή οποιαδήποτε γραπτά πριν το 1945, θα πρέπει να γνωρίζει σαφώς τι  ιθαγένεια είχαν και γιατί οι βουλγαρικές πόλεις φέρουν τα ονόματά τους.

Τότε σίγουρα θα γνωρίσει γιατί η Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση –ΕΜΕΟ (σημ. βουλγαρικά = Вътрешната македонска революционна организация - Вмро), τα αρχικά του οποίου κοσμούν (οι σκοπιανοί) το κόμμα τους,  κατηγορήθηκε για έσχατο βουλγαρικό εθνικισμό, ακόμη και στη Βουλγαρία» δήλωσε ο καθηγητής Σβέτλοζαρ Ελντάροφ.

Η ταυτότητα, η ιστορία και ο χρυσός...

Σύμφωνα με τα λόγια του, με τις απόψεις του, τα επιχειρήματα του Γκρούεφσκι ήταν χωρίς ονόματα, χωρίς ημερομηνίες, χωρίς ιστορικά γεγονότα.

«Και αυτό είναι πολύ σημαντικό, αποτελούν συγκρούσεις στην έννοια της ταυτότητας. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η ταυτότητα είναι εξίσου σημαντική με την οικονομία.

Η πρώτη βασίζεται στο ιστορικό παρελθόν, η δεύτερη τους φυσικούς πόρους.
Και οι δύο εξαρτώνται από την ασφάλεια, τη σταθερότητα και το μέλλον της χώρας.

 Η διαφορά είναι ότι οι φυσικοί πόροι δεν μπορούν να αγοράσουν την ιστορία για να φτιάξουν μια δική τους.

 Όταν λοιπόν κλέβουν την ιστορία μας είναι σαν να κλέβουν τους φυσικούς μας πόρους.
Το ίδιο ισχύει και για μια «κοινή ιστορία».

Η ιστορία της Βουλγαρίας είναι ο πνευματικός μας πλούτος. Τα αποθέματα χρυσού στην Εθνική Τράπεζα της Βουλγαρίας αποτελούν τον υλικό μας πλούτο.

Συχνά, οι πολιτικοί, οι ιστορικοί και διάφοροι συντάκτες, ομιλούν ‘ανάλαφρα’ για μια κοινή ιστορία μεταξύ της Βουλγαρίας και των Σκοπίων.

Δόξα τω θεώ, δεν έχω ακόμη ακούσει να προτείνει κανείς  μετοχές και στα αποθέματα χρυσού στην Εθνική Τράπεζα των Σκοπίων», δήλωσε ο καθηγητής Ελντάροφ.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr