Εξελέγη ο προκαθήμενος της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας



Φεβρουάριος 24, 2013.

Μόσχα.

Με το θάνατο το πρώην προκαθήμενου της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, πατριάρχου  Μάξιμου, που πέθανε τον περασμένο Νοέμβριο στα 99ά του χρόνια, τον πατριαρχικό θρόνο  διεκδίκησαν τρεις  ιεράρχες- ο μητροπολίτης  της Στάρα Ζάγκορα, Γαλακτίων, ο μητροπολίτης  της Ρούσε, Νεόφυτος, και ο μητροπολίτης  Γαβριήλ.

Νέος προκαθήμενος της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εξελέγη ο Μητροπολίτης Νεόφυτος  της Ρούσε, σύμφωνα με τον επικεφαλής της γραμματείας των Εκκλησιαστικών Εξωτερικών Σχέσεων, πρωθιερέα Ιγκόρ Γιακίμτσουκ, ο οποίος  ανακοίνωσε και την αναμονή της άφιξης της αντιπροσωπείας  της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην ενθρόνιση το νέου Πατριάρχη.

Η Βουλγαρική Εκκλησία είναι μία από τις παλαιότερες των Σλαβικών Ορθόδοξων  Εκκλησιών. Το αυτοκέφαλο ( ανεξαρτησία) το έλαβε το 10ο αιώνα (και αποκαταστάθηκε το 1945).

Οι ιστορικές σχέσεις μεταξύ της Ρωσικής και της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας χρονολογούνται σε πάνω από χίλια χρόνια.

Στη Βουλγαρική Εκκλησία, οι σεβαστοί Άγιοι αδελφοί Κύριλλος και Μεθόδιος, είναι, επίσης, Άγιοι στη Ρωσία. Σε αυτούς οφείλεται  ο ρωσικός διαφωτισμός και η δημιουργία του σλαβικού αλφαβήτου, με το οποίο μεταφράστηκε η Αγία Γραφή και τα βιβλία των ψαλμών, γράφει το ρωσικό δημοσίευμα του Νόβοστι.


--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr