Το Στρασβούργο παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στα Σκόπια



Φεβρουάριος 18, 2013.

Το Στρασβούργο έχει στρέψει την προσοχή του στα Σκόπια μετά τις τελευταίες εξελίξεις και ειδικότερα μετά την απόφαση της αντιπολίτευσης να μην συμμετάσχει στις επικείμενες δημοτικές εκλογές.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, ένας παλαιός ευρωπαϊκός οργανισμός, στον οποίο τα Σκόπια έγιναν μέλος το 1995, δεν έχει μέχρι σήμερα αντιδράσει επίσημα. Ωστόσο, μέλος του γραφείου Τύπου του οργανισμού αυτού, εξήγησε ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης θέλει να έχει σαφή έλεγχο της κατάστασης πριν από οποιαδήποτε αντίδρασή του.

Ο Αντρέ Μπούσμαν, εισηγητής του Συμβουλίου για τα Σκόπια, αφού ενημερώθηκε για την απόφαση της αντιπολίτευσης να μην λάβει μέρος στις δημοτικές εκλογές, σχολίασε ότι «η απόφαση αυτή διαταράσσει μόνο το θετικό χαρακτήρια της έκθεσης προς το Κογκρέσο για τις τοπικές και περιφερειακές αρχές».

Επισημαίνεται ότι τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, το Κογκρέσο ενέκρινε την έκθεση στην οποία, εκτός από τις παρατηρήσεις, υπήρχαν και πολλοί έπαινοι για τη δημοκρατία στην τοπική αυτοδιοίκηση και στην αποκέντρωση του κράτους των Σκοπίων.

Επιπρόσθετα, μία ομάδα από 21 μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης (PACE), τα οποία μέλη προέρχονται από 17 κράτη-μέλη, έχουν εκφράσει την ανησυχία τους «για τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών» στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία των Σκοπίων.

Δεν αποκλείεται, μετά την απόφαση της αντιπολίτευσης να μποϊκοτάρει τις δημοτικές εκλογές, το Συμβούλιο της Ευρώπης να αντιδράσει, όπως αντέδρασε σε παρόμοιες περιπτώσεις τόσο στη Μολδαβία όσο και στην Αλβανία, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα των Σκοπίων.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr