Οι Αλβανοί Σερβίας ζητούν να εφαρμοστεί το καθεστώς των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου



Μάρτιος 9, 2013.

Πρέσεβο- Νότια Σερβία.

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Πρέσεβο συνάντηση των δημοτικών συμβούλων του Πρέσεβο, του Μπουγιάνοβατς και της Μέντβεντζας.


Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στο σερβικό ράδιο B92,  οι Αλβανοί των τριών σερβικών δήμων ζήτησαν να εφαρμοσθεί και σε αυτούς το μοντέλο του βόρειου Κοσσυφοπεδίου.

Το αίτημα αυτό έγινε από τους 74 δημοτικούς συμβούλους των τριών αλβανικών δήμων  της Κοιλάδας του Πρέσεβο.

Σύμφωνα με το  σερβικό δημοσίευμα –γράφει η αλβανική εφημερίδα Shekulli- ο δήμαρχος του Πρέσεβο και ο πρόεδρος του Κόμματος των Αλβανών, Ragmi Mustafa, δεν ήθελε να ανακοινώσει γιατί κάλεσε σε συνάντηση τους συμβούλους.

«Στη συνάντηση θα παρουσιάσουμε ένα έγγραφο –πλατφόρμα για τις μελλοντικές συμφωνίες που θα γίνουν μεταξύ Βελιγραδίου και Αλβανών της Κοιλάδας του Πρέσεβο».

Ομοίως απάντησε και ο Skender Destani, ηγέτης της Δημοκρατικής Ένωσης της Κοιλάδας, προσθέτοντας ότι οι Αλβανοί θα απαντήσουν στην προσφορά του Βελιγραδίου για εξομάλυνση των σχέσεων, την οποία παρέδωσε ο φορέας συντονισμού στους τρεις Δήμους.

Στις 25 Φεβρουαρίου, το γραφείο του ΟΑΣΕ στο Μπουγιάνοβατς είχε αρχίσει ένας διάλογος του Βελιγραδίου με τους ηγέτες των αλβανικών πολιτικών κομμάτων της Κοιλάδας.

Οι αλβανικοί φορείς είχαν  υποβάλλει τότε μία επιστολή οκτώ αιτημάτων στη διεθνή αποστολή, αναφέρει το δημοσίευμα.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr