Ο νέος Πάπας αρνείται ότι βοήθησε τη χούντα της Αργεντινής



«...είναι βρώμικος πόλεμος αριστερών της Αργεντινής, πολέμιων της Εκκλησίας»

Μάρτιος 15, 2013.

Οι επικριτές του Jorge Bergoglio,  του πρώην αρχιεπίσκοπου του Μπουένος Άιρες, ισχυρίζονται ότι απέτυχε να προστατεύσει τους ιερείς που αμφισβήτησαν τη δικτατορία, νωρίτερα, στην καριέρα του, κατά τη διάρκεια του 1976-1983 ‘βρώμικου πολέμου’.


Το Βατικανό την Παρασκευή αρνήθηκε σθεναρά τις κατηγορίες από ορισμένους κριτικούς στην Αργεντινή, ότι ο Πάπας Φράνσις έμεινε σιωπηλός κατά τη διάρκεια των συστηματικών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την στρατιωτική χούντα της Αργεντινής.

Ο εκπρόσωπος του Βατικανού, πατήρ Φεντερίκο Λομπάρντι, δήλωσε στους δημοσιογράφους άρνηση στις κατηγορίες αυτές προσθέτοντας ότι πρόκειται για ‘αποκαλύψεις αντικληρικών αριστερών στοιχείων που χρησιμοποιούνται για να επιτεθούν στην Εκκλησία’.

Οι επικριτές του Jorge Bergoglio, πρώην αρχιεπισκόπου του Μπουένος Άιρες, ισχυρίζονται ότι ο ίδιος έχει πει πολύ λίγα για τη συνενοχή της Εκκλησίας κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού καθεστώτος.

Αναφέρονται μάλιστα ότι γύρω στο ένα  χρόνο πριν ο Μπεργκόλιο γίνει επίσκοπος, όταν ήταν αρχηγός των Ιησουιτών στην Αργεντινή, δεν προστάτευσε δύο ιερείς που είχαν απαχθεί από τη στρατιωτική κυβέρνηση της Αργεντινής.

«Δεν υπήρξε ποτέ μία συγκεκριμένη ή αξιόπιστη κατηγορία που να τον αφορά. Η δικαιοσύνη της Αργεντινής τον είχε ανακρίνει μία φορά... αλλά ποτέ δεν κατηγορήθηκε για κάτι», είπε ο Lombardi.

“Όταν έγινε επίσκοπος, προώθησε συνολικά τη συμφιλίωση στην Εκκλησία της Αργεντινής», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ορισμένοι ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αργεντινή, έχουν θέσει  υπό αμφισβήτηση τα ηθικά διαπιστευτήρια του Francis, μετά την εκλογή του ως Πάπα την Τετάρτη, λόγω των ισχυρισμών κατά την περίοδο του βρώμικου πολέμου.

Η φήμη της Εκκλησίας της Αργεντινής είχε αμαυρωθεί από τις διασυνδέσεις μεταξύ ορισμένων υψηλόβαθμων κληρικών της Ρωμαιοκαθολικής  Εκκλησίας με τη στρατιωτική χούντα, η οποία απήγαγε και σκότωσε περίπου 30.000 αριστερούς Αργεντίνους. Οι πληγές ακόμη δεν έχουν επουλωθεί στη χώρα αυτή της λατινικής Αμερικής.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr