«Ο Οτσαλάν δεν πρόκειται να αφήσει τη φυλακή και αν ακόμη ελευθερωθεί»



Απρίλιος 2, 2013.

Άγκυρα.

Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο φυλακισμένος ηγέτης του εκτός νόμου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK),  δεν θα αφήσει τη φυλακή, ακόμη και αν αυτός αφεθεί ελεύθερος σήμερα, σύμφωνα με τον Selahattin Demirtaş, πρόεδρο του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP).


Ο Οτσαλάν λέει «το θέμα δεν είναι η ελευθερία μου. Δεν θα φύγω από εδώ ακόμη και αν το κράτος με ελευθερώσει αυτήν την εβδομάδα ή αυτόν το μήνα», δήλωσε ο Demirtaş  σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Hürriyet.


«Είμαι πολιτικό πρόσωπο και βρίσκομαι εδώ για τις πολιτικές μου απόψεις. Αν φύγω μια μέρα, θα πρέπει αυτή τη μέρα να έχει επιτευχθεί η κοινωνική ελευθερία και η δημοκρατία. Δεν είναι σωστό να επικεντρωνόμαστε στην ελευθερία μου», φέρεται να δήλωσε ο ηγέτης του PKK.

Μιλώντας σχετικά με την εσωτερική διαδικασία του PKK, ο Demirtaş αναφέρθηκε για μια νομική ρύθμιση για την απόσυρση των ενόπλων μαχητών, αλλά δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα επιμείνει σε βαθμό που θα μπορούσε να εμποδίσει τις συνεχιζόμενες ειρηνευτικές προσπάθειες.

«Γιατί το Κοινοβούλιο, το οποίο έχει λάβει πολλές αποφάσεις σχετικά με τον πόλεμο μέχρι σήμερα,  διστάζει τώρα να πάρει μια απόφαση για την ειρήνη;», ρώτησε και πρόσθεσε : «Η απόφαση για την υποστήριξη της ειρήνης είναι καθήκον του Κοινοβουλίου. Το θέμα μπορεί πρέπει να δημοσιοποιείται  και να γίνεται με διαφάνεια από το Κοινοβούλιο».

Συνέχισε λέγοντας ότι  ένα ψήφισμα θα καθησύχαζε όλους. «Το τουρκικό Κοινοβούλιο έχει καθήκον να κάνει νομικές ρυθμίσεις που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τη λύση. Όταν δεν προωθείται ένας τέτοιος νόμος αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία διεξάγεται διστακτικά. Το ζήτημα του δικαίου δεν επιβάλλεται από το BDP. Δεν επιθυμούμε η διαδικασία να σταματήσει στην πιο κρίσιμη φάση της», είπε ο Ντερμιτάς, σύμφωνα με τη Χουριέτ.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr