Νέο “σκάνδαλο κατασκοπείας” ΗΠΑ- Ρωσίας



Μάιος 14, 2013.

Ο υπάλληλος της αμερικανικής πρεσβείας στη Ρωσία, Ryan Christopher Fogle, κηρύχθηκε persona non grata και πρέπει να απελαθεί από τη Ρωσία για κατασκοπεία.

Η ρωσική αντικατασκοπεία της ФСБ- (FSB) ανακοίνωσε ότι ένας πράκτορας  σταδιοδρομίας της CIA συνελήφθη την Τρίτη το βράδυ, καθώς προσπαθούσε να προσλάβει ένα από τα μέλη των Ρωσικών Υπηρεσιών Ασφαλείας.

Έγινε γνωστό από τα στοιχεία που εμφανίζονται στην κύρια έρευνα και διανεμήθηκαν από την ФСБ, προσφέρθηκε στο Ρώσο πολίτη ένα εκατομμύριο δολάρια το χρόνο για μακροπρόθεσμη εργασία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Νόβοστι, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανέφερε ότι εντοπίστηκε κατά την κράτηση του Fogle το «οπλοστάσιο του κατασκόπου» και ένα μεγάλο ποσό χρημάτων και τίθεται σοβαρό ερώτημα προς την αμερικανική πλευρά.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία, Michael McFaul θα κληθεί  την Τετάρτη στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για να αποσαφηνίσει την κατάσταση.
Σύμφωνα με επιστολή που κατασχέθηκε από την αντικατασκοπεία και δόθηκε στην δημοσιότητα αναφέρει επί λέξει τα εξής:

«Αγαπητέ φίλε, είμαστε έτοιμοι να σας προσφέρουμε 100 χιλιάδες δολάρια για να συζητήσουμε την εμπειρία  και τη συνεργασία σας. Η πληρωμή μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη αν είστε πρόθυμος να απαντήσετε σε συγκεκριμένες ερωτήσεις. Για μια μακροχρόνια συνεργασία θα σας προσφερθεί μέχρι και ένα (1) εκατομύριο δολάρια ετησίως, με την υπόσχεση επιπλέον μπόνους για πληροφορίες που θα μας βοηθήσουν», αναφέρει η επιστολή στην οποία επισημαίνεται:

Η επικοινωνία να γίνεται με αλληλογραφία μέσω email σε διεύθυνση  gmail.com όπου δεν θα δίνονται αληθινά στοιχεία του κατόχου και οποιαδήποτε αποστολή θα γίνεται από Internet Café που έχει wi fi.

Στο μεταξύ, ο Λευκός Οίκος απέφυγε να δηλώσει οτιδήποτε με τη νέα περίπτωση κατασκοπείας και θεωρεί ότι είναι πρόωρο να σχολιάσει την έκθεση της ФСБ:
«Αυτό το θέμα απευθύνεται στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Όταν έχουμε πληροφορίες σας θα πούμε», είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr