Štefan Füle: Κανένα σχόλιο για την ακύρωση της Συνόδου Κορυφής της Οχρίδας


Μάιος 31, 2013.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος της Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Štefan Füle, δεν σχολίασε  την ακύρωση της Διάσκεψης της Οχρίδας (για την οποία είχε προσκληθεί και αποδεχθεί), στην οποία υποτίθετο ότι θα συμμετείχαν οι επικεφαλής χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

«Δεν προτίθεμαι να σχολιάσω αν η ιδέα για την ακύρωση της συνάντησης ήταν καλή ή κακή. Πληροφορήθηκα σχετικά με τις χώρες που ήταν διατεθειμένες να συμμετάσχουν και δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Για μένα  ήταν σημαντικό να εξασφαλίζονταν  η πολυμερής συνάντηση και οι διοργανωτές να πετύχαιναν στη διοργάνωση αυτή» δήλωσε, ο Φούλε,  σήμερα στην Οχρίδα  κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Διαβαλκανικής.

Ο Στέφαν Φούλε αναφερόμενος στην απόφαση, να μην προσκαλέσει το νοτιοσλαβικό κράτος, την πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου, επέκρινε την επιλογή των Σκοπίων λέγοντας ότι «όλοι θα μπορούσαμε να καθίσουμε στο τραπέζι , συμπεριλαμβανομένου του Κοσσυφοπεδίου ως «Special Guests”, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η Σύνοδος Κορυφής των Προέδρων και αρχηγών των κυβερνήσεων της SEECP ακυρώθηκε από το νοτιοσλάβο πρόεδρο Γκεόργκι Ίβανοφ, λόγω της μη πρόσκλησης της προέδρου του Κοσσυφοπεδίου, γεγονός που προκάλεσε την άρνηση του προέδρου της Αλβανίας να παρευρεθεί καθώς και του προέδρου της Κροατίας.

 Νωρίτερα είχε γνωστοποιηθεί ότι δεν θα συμμετείχαν οι πρόεδροι της Βουλγαρίας και της Ελλάδας.


--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr