Οι διαμαρτυρίες στην Τουρκία ταράζουν τις σχέσεις Βερολίνου-Άγκυρας


Ιούνιος 21, 2013.

Σήμερα, 18 μέλη του τουρκικού Σοσιαλιστικού Κόμματος των Καταπιεσμένων [Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP)] και άλλα 33 άτομα από Μαρξιστικό Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα [Marksist Leninist Komünist Partisi (MLKP)] συνελήφθησαν και κρατούνται για συμμετοχή σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.



Νεότερα μέλη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, τα οποία ήταν ιδιαίτερα ενεργά στη διάρκεια των διαδηλώσεων, διώκονται για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις και την καταστροφή δημόσιας περιουσίας και εγκλήματα τα οποία είναι διεξήχθησαν σε μια μακρά περίοδο δράσης τους.

Αυτοί είναι μέρος των κρατουμένων που συνελήφθησαν την Τρίτη το πρωί σε μια διαδήλωση στην Τουρκία. Στη συνέχεια το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας αναφέρθηκε σε 62 συλλήψεις στην Κωνσταντινούπολη και 23 στις Άγκυρα.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ακόμη 34 άτομα κρατούνται από τις αστυνομικές ομάδες καταπολέμησης της τρομοκρατίας στην Κωνσταντινούπολη και στις κοντινές περιοχές, τα οποία άτομα σήμερα παραδόθηκαν για ποινική δίωξη.
Την Πέμπτη, άλλα 33 άτομα παραδόθηκαν στην Εισαγγελία.

Το περασμένο βράδυ διαδηλώσεις και συγκρούσεις έγιναν στην Άγκυρα και τη Μερσίνα.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και κανόνια νερού και πιπεριού για να διαλύσει τους διαδηλωτές.

Στο μεταξύ, σήμερα, οι σχέσεις της Τουρκίας και της Γερμανίας συνέχισαν να επιδεινώνονται.

Η Άγκυρα σχεδιάζει να καλέσει το Γερμανό πρέσβη στην τουρκική πρωτεύουσα, μετά από μια παρόμοια κίνηση που προέβη το Βερολίνο.

Στη συνάντηση, η οποία θα μπορούσε να γίνει αργά την Παρασκευή θα κληθεί ο Γερμανός πρέσβης να προβεί σε «εξηγήσεις».

Νωρίτερα, η Γερμανία κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη στη χώρα για μια συζήτηση σχετικά με τις προσπάθειες της Τουρκίας να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, επέκρινε έντονα τον τρόπο με τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση καταστέλλει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης και αυτό είναι που έχει οδηγήσει σε αυξημένη αντίσταση στο Βερολίνο για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Τουρκία προειδοποιήθηκε από τη Γερμανία ότι η στάση της για ένταξη της Άγκυρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενδεχομένως να αλλάξει και να έχει συνέπειες.

--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr