Ρωσία: Η ρωσική γλώσσα χάνει από έτος σε έτος


Ιούνιος 28, 2013.

Ως πρωταρχικός στόχος τέθηκε η προστασία και η διατήρηση της ρωσικής γλώσσας μέσα στη διεθνική κοινωνία των πληροφοριών.

Στη συζήτηση «στρογγυλής τραπέζης» που πραγματοποιήθηκε στη Ρωσικού Δούμα με τη συμμετοχή φορέων για τη ρωσική γλώσσα και υπό την προεδρία του καθηγητή Β. Νικόνοφ τονίστηκε η σημαντικότητα της διατήρησης της ρωσικής γλώσσας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στο «στρογγυλό τραπέζι» συμμετείχαν πάνω από εκατό εκπρόσωποι των εγχώριων και ξένων πολιτιστικών κοινοτήτων.

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι σε αυτήν την ημέρα στη Δούμα συναντήθηκαν ομοϊδεάτες που τους ενώνει  η τύχη της εθνικής ρωσικής κληρονομιάς για μια «ισχυρή και μεγάλη» γλώσσα.

Ο καθηγητής Νικόνοφ σημείωσε ότι την ημέρα της συζήτησης για ρωσική γλώσσα, τυχαία, είναι και τα γενέθλια του Α. Πούσκιν, «ο οποίος έγραψε λογοτεχνία στην γλώσσα που σήμερα μιλάμε».

Εμπνεόμαστε από την ιδιοφυΐα του Πούσκιν και είμαστε σίγουροι ότι η ρωσική γλώσσα θα διατηρηθεί σε αυτήν τη χώρα και στο εξωτερικό. Σήμερα βλέπουμε ότι πολλοί άνθρωποι δείχνουν ενδιαφέρον για το γεγονός των νομοθετικών μέτρων για τη διασφάλιση και την ανάπτυξη της ρωσικής γλώσσας, συμπεριλαμβανομένης στο σύγχρονο κόσμο των πληροφοριών», δήλωσε ο Νικόνοφ.

Επισημάνθηκε, ακόμη, από την τέταρτη θέση που κατέχει στις επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ, μπορεί ξαφνικά να πέσει στην ένατη θέση.

«Χωρίς να υποτιμηθεί η πολιτιστική πτυχή, πρέπει να σημειωθεί ότι η μείωση της ρωσικής γλώσσας είναι σήμερα πρωτίστως ένα πολιτικό πρόβλημα. Η καταστροφή  της Σοβιετικής Ένωσης επέφερε ένα σημαντικό πλήγμα στη ρωσική γλώσσα και ο αριθμός των ανθρώπων που μιλούν ρωσικά έχει μειωθεί κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια, όπως αποδυναμώθηκε και ο αντίκτυπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην παγκόσμια σκηνή. Μόνο η επιστροφή του συνολικού κύρους της Ρωσίας στην παγκόσμια πολιτική, μπορεί να αποκαταστήσει το σεβασμό και τη προώθηση του ενδιαφέροντος για τη μελέτη της ρωσικής γλώσσας και κουλτούρας», σημειώνει το δημοσίευμα.
--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr