Ο Ερντογάν αντίπαλος όλης της Κοινωνίας των Πολιτών


Ιούνιος 4, 2013.

«Η κατάσταση που βλέπουμε σήμερα στην Τουρκία είναι μία υλική έκφραση των διεργασιών που λαμβάνουν χώρα στην τουρκική κοινωνία επί πολλά χρόνια».
Αυτό δήλωσε  ο αραβιστής καθηγητής  Βλαντίμιρ Τσούκοφ στο βουλγαρικό πρακτορείο Φόκους.

«Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, αποδείχθηκε, πραγματικά, ότι το 50%, δηλαδή, το ήμισυ της τουρκικής κοινωνίας υποστηρίζει τον Ερντογάν και το κυβερνών κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, και το 50% ψήφισε άλλα κόμματα που δεν τον υποστήριζαν.

Για να είμαστε ειλικρινείς ο Ερντογάν αναδιατύπωσε την αναδιάρθρωση του τουρκικού κράτους. Στην πράξη είχαν δημιουργηθεί, επί της κυβέρνησής του,  νέα κοινωνικά στρώματα (νέα Τζάκια).

Πιο συγκεκριμένα, ο Ερντογάν και το Ισλαμικό Κόμμα της ανατολίτικης τουρκικής ελίτ, συγχρόνως  δημιούργησε μια πολιτική, στρατιωτική και οικονομική επιφανή κοινωνία.
 Στη ουσία, δηλαδή, ο Ερντογάν ακολούθησε τις διδαχές του Fethullah Gulen, ο οποίος στην πραγματικότητα είναι ο ιθύνων νους, ο πραγματικός δημιουργός της οικονομικής θεωρίας του κόμματος του Ερντογάν.

Ο Fethullah Gulen, υποστήριζε ότι ένα Ισλαμικό Κράτος, δεν υποχρεούται να εφαρμόσει τον Ισλαμικό Νόμο σε μια μορφή 100%. Ο ίδιος έκανε έκκληση για τα μονοπώλια και την πλήρη απελευθέρωσή τους.

Στην πραγματικότητα, η επιτυχία του Ερντογάν ήταν στη διαρκή οικονομική ευημερία, αλλά και σε κάποιες αναδιαρθρώσεις στις κοινωνικές δομές.

«Με την πάροδο του χρόνου, ο Ερντογάν κυριάρχησε στους μοχλούς του κράτους. Κατήργησε όλους τους θεσμικούς του αντιπάλους. Περιθωριοποίησε τη στρατιωτική ηγεσία. Δεύτερον έβαλε υπό τον έλεγχό του το Δικαστικό Σώμα, γιατί ήταν βασικός του αντίπαλος, υπενθυμίζεται ότι πριν από τέσσερα χρόνια το κόμμα του κατάφερε να επιζήσει από το Συνταγματικό Δικαστήριο με μία μόνο ψήφο.

Με την πάροδο του χρόνου, πήρε όλους αυτούς τους μοχλούς και ράβδους για να επενδύσει στον «ανατολίτικο σοσιαλισμό» και με αυτό που αποκαλούμε συντηρητικό εκλογικό σώμα της Τουρκίας», όπως είπε  ο Βλαντίμιρ Τσούκοφ.

Σύμφωνα με τον αραβιστή, η τουρκική κοινωνία είναι απόλυτα πολωμένη.  Είναι το Κοσμικό Κράτος και το Ισλαμικό Κράτος.

«Στην πραγματικότητα υπάρχουν δύο κόσμοι: ο ένας που συμβολίζεται με τον Ερντογάν και το Ισλαμικό κόμμα του και ο άλλος  Όλοι οι Άλλοι.
Στην πραγματικότητα, όσοι είναι εναντίον του Ερντογάν παρουσιάζουν μια πρωτοφανή ενότητα.
Το βλέπουμε αυτό στις διαδηλώσεις, όπου αριστεριστές, κομμουνιστές, περιβαλλοντολόγοι, ακραίοι εθνικιστές και οι Κούρδοι- όλο το φάσμα της αντιπολίτευσης- παρουσιάζεται ενωμένο...», σημειώνει ο αραβιστής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ερντογάν έχει επιβάλει ένα αυταρχικό μοντέλο επενδυμένο από την οικονομική δύναμη  που το ενέπλεξε στην πολιτική του.

»Στην ουσία έγινε πραγματικός δικτάτορας, πέρα από τα ‘υπέρ της δημοκρατίας και των δημοκρατικών θεμελίων και βημάτων’ που του εξασφάλισαν μια απίστευτη δημοτικότητα»

«Σε καμία περίπτωση  δεν ισχύουν αυτά που διατείνεται ο Τούρκος πρωθυπουργός ότι όλα αυτά είναι δημιουργήματα και αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εφ’ όσον ο ίδιος γνωρίζει ότι οι διαδηλωτές  ανήκουν σε ιδεολογίες όλου του κοινωνικού τουρκικού φάσματος που αντιδρούν στην επιβολή του τουρκικού ισλαμικού κράτους.
--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr