Η Ρουμανία ζητάει αποζημίωση για την αποτυχία του ‘Nabucco’


Η Ρουμανία δαπάνησε 23 εκατομμύρια ευρώ για τη διέλευση του αγωγού Nabucco West  από τη χώρα

Αύγουστος 29, 2013.

Βουκουρέστι.

Οι ρουμανικές αρχές έχουν αναγνωρίσει , τελικά, την αποτυχία του σχεδίου της κατασκευής του διακρατικού αγωγού ‘Nabucco’ .


Ο πρόεδρος της χώρας, Τραϊάν Μπασέσκου, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιστραφούν στο Βουκουρέστι τα 23 εκατομμύρια ευρώ που δαπάνησε η Ρουμανία για το έργο ‘Nabucco West’.

Η Ρουμανία έλπιζε ότι με την χρησιμοποίηση αυτού του αγωγού φυσικού αερίου θα μείωνε την εξάρτησή της από τη ρωσική Gazprom.

Στις Βρυξέλλες, ωστόσο, πιστεύουν ότι οι απαιτήσεις της Ρουμανίας δεν εστάλησαν στη σωστή διεύθυνση, αφού η αρνητική απόφαση για τον αγωγό ‘Nabucco’ λήφθηκε από την κοινοπραξία των εταιρειών του Αζερμπαϊτζάν του τομέα Shah Deniz, όπως σημειώνει η ρουμανική εφημερίδα Kommersant.

Ο αγωγός ‘Nabucco West’ θεωρήθηκε από την κοινοπραξία του Αζερμπαϊτζάν ως μία επιλογή για την προμήθεια των πρώτων υλών μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη.

Ο αγωγός προβλέπονταν να διέλθει μέσα από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και από την Ουγγαρία στην Αυστρία.

Στα τέλη Ιουνίου η κοινοπραξία Shah Deniz έκανε την επιλογή υπέρ άλλης εναλλακτικής διαδρομής: από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Ελλάδας- Αλβανίας με τον υπερ-αδριατικό αγωγό στην Ιταλία.
--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr