Ιράν: Ακυρώθηκε συνέδριο κατά του Ισραήλ


Ευρωπαίοι διπλωμάτες από 23 χώρες κατά τη διάρκεια της αντι-ισραηλινής ομιλίας του Ιρανού Προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ στη Γενεύη τον Ιούνιο του 2010, αποχώρησαν από την αίθουσα συνεδριάσεων

Οκτώβριος 11, 2013.

Ιρανοί αξιωματούχοι διατάχθηκαν από το νέο πρόεδρο Χασάν Ρουχανί, να ακυρώσουν το ετήσιο αντι-ισραηλινό συνέδριο, που είχε προγραμματισθεί για τον επόμενο μήνα.


 Η κίνηση αυτή αποδεικνύει ότι το Ιράν έχει λάβει μια νέα πορεία στη διπλωματία του, υπό τον νέο πρόεδρο, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα ‘The Telegraph’.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η απόφαση πυροδότησε ένα κύμα εχθρικών σχολίων από τους Συντηρητικούς.

Στη διάρκεια του συνεδρίου του περασμένου έτους, ο πρώην πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ είχε προκαλέσει τη διεθνή κατακραυγή όταν αποκάλεσε το Ολοκαύτωμα μύθο και ζήτησε να σβήσει το Ισραήλ από τα χάρτη.

Ωστόσο, μια πρόσφατη συνέντευξη με το σημερινό πρόεδρο, τα πράγματα αντιστράφηκαν αφού ο νέος πρόεδρος του Ιράν, αναγνώρισε ως ιστορική τραγωδία το Ολοκαύτωμα.

Μέλος των διοργανωτών του συνεδρίου, Νάντερ Ταλεμπζάντεχ, δήλωσε ότι η ματαίωση «ήταν ένα μεγάλο λάθος» από την κυβέρνηση.

Η απόφαση για την κατάργηση του αντι-εβραϊκού συνεδρίου χαρακτηρίστηκε και από την συντηρητική ισλαμική αντιπολίτευση, ως μία ακόμη  ταπείνωση της ιρανικής ηγεσίας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες  και τη Δύση, η οποία- κατά την άποψη της- είναι μια προδοσία για τα εθνικά συμφέροντα.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr